Uskok podigao optužnicu protiv dvojice državljana BiH

3
FENA
Uskok podigao optužnicu protiv dvojice državljana BiH
Foto: AA / Hrvatska policija / Ilustracija

Hrvatski Uskok je dovršio istragu i pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv dvojice državljana BiH, sina i oca M. O. (46) i R. O. (67), te sedmero hrvatskih državljana koje tereti za kružne prevare u trgovini drvom kojima je državni budžet oštećen za gotovo 8,5 miliona kuna.

Hrvatsko tužilaštvo je, ne otkrivajući identitete, saopćilo da je optužnicom, uz sina i oca, obuhvaćeno sedmero hrvatskih državljana u dobi od 29 do 84 godine te da grupu terete za zlopotrebe povjerenja u privrednom poslovanju i utaju poreza ili carine u zločinačkom udruženju, kao i pomaganja pri zloporabama i utaji u sastavu zločinačkog udruženja.

Optužnicom Uskok sinu i ocu stavlja na teret da su, od početka 2019. do sredine maja 2022. u Zagrebačkoj županiji i Slavoniji, kao direktori kompanija povezali ostale ooptužene, koji su također bili odgovorne osobe raznih preduzeća, a sve radi sticanja nepripadne materijalne koristi neosnovanim isplatama iz kompanije koje su naknadno opravdavali lažnom poslovnom dokumentacijom te umanjivali osnovice za obračun poreza.

Udovica Navalnog odbacuje razloge smrti koje navode ruske vlasti: "Nisam mogla vjerovati"

Udovica Navalnog odbacuje razloge smrti koje navode ruske vlasti: "Nisam mogla vjerovati"

Sin i otac su, prema optužnici, prebacivali novac sa žiro-računa kompanija na račune drugih preduzeća pod njihovom kontrolom ili kontrolom ostalih optuženih, a također su angažovali više osoba s kojima su dogovorili osnivanje kompanija radi potpisivanja nevjerodostojne dokumentacije kojom bi se opravdale neosnovane novčane doznake koje bi zatim zadržavali za sebe.

Uz to, sina i oca hrvatsko tužilaštvo tereti da su angažovali osobe za knjiženje lažne poslovne dokumentacije na osnovu kojih su umanjivali obaveze s osnove poreza na dobit i poreza na dodanu vrijednost.

Dvojica državljana BiH optužena za prodaju velike količine droge i oružja

Dvojica državljana BiH optužena za prodaju velike količine droge i oružja

Također, otac i sin optuženi su da su tokom 2020. angažovali dvije osobe iz Srbije da osnuju kompanije "bez stvarne namjere obavljanja poslovne djelatnosti" na koje su uplaćivali novac i koristiti ih za neosnovano izvlačenje novca.

Tako su sin i otac iz više kompanija neosnovano isplatili preko 20 miliona kuna, od čega su iznosom od 9,2 miliona kuna bez obračuna i plaćanja poreza na dohodak i dužnih doprinosa te bez ikakve evidencije u poslovnim knjigama, u gotovini platili radnike.

Pritom su uz pomoć ostalih optuženih oštetili hrvatski državni budžet s osnove poreza na dodanu vrijednost, poreza na dobit i poreza na dohodak za ukupno 8,49 miliona kuna, a više trgovačkih društava za ukupno 8,1 milion kuna.

Osim toga, četverookrivljenog tužilaštvo tereti da se uz pomoć petooptuženog neosnovanim podizanjem novca u privatne svrhe okoristio za 6,8 miliona kuna, pri čemu su dvije kompanije oštetili za 4,1 milion kuna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije