Upozorenje: Na ovim plažama u Hrvatskoj se ne preporučuje kupanje

Radiosarajevo.ba
Upozorenje: Na ovim plažama u Hrvatskoj se ne preporučuje kupanje
FOTO: 24sata.hr / Fekalijama onečišćeno more u Hrvatskoj

Na plaži Hotela Posejdon u Vela Luci na otoku Korčuli, došlo je do iznenadnog onečišćenja mora fekalnog porijekla, ne preporučuje se kupanje, a uzorkovanje mora će se ponavljati do prestanka onečišćenja, izvijestili su u srijedu iz Dubrovačko-neretvanske županije, piše 24sata.hr.

Županijski Zavod za javno zdravstvo je po dojavi o iznenadnom onečišćenju mora jučer proveo uzorkovanje mora na plaži Hotela Posejdon u Vela Luci. Laboratorijskom analizom utvrđeno je da rezultati analize mora za kupanje prelaze granične vrijednosti za mikrobiološki parametar Escherichia coli.

Sukladno Uredbi o kakvoći mora za kupanje, uzorkovanje mora će se ponavljati do prestanka onečišćenja. O onečišćenju je obaviještena Inspekcija zaštite okoliša i ostale nadležne inspekcije”, navodi se u priopćenju iz Dubrovačko-neretvanske županije.

S obzirom da uzorci mora na plaži Hotela Posejdon u Vela Luci, zbog onečišćenja fekalnog porijekla ne udovoljavaju uvjetima Uredbe, ne preporučuje se kupanje do daljnjih obavijesti, dodaje se.

Ali ovo nije prvi put ovog ljeta stigla upozorenja da more nije za kupanje.

More na plaži Srebreno kod Dubrovnika krajem juna ove godine bilo je također puno fekalija. O tom je izvijestio tada Upravni odjel za komunalne poslove i zaštitu okoliša dubrovačko-neretvanske županije.

U julu sličan slučaj. Zavod za javno zdravstvo obavijestilo je javnost da je more na plaži Donje Čelo na otoku Koločepu kod Dubrovnika onečišćeno fekalnim vodama te se ne preporučuje za kupanje.

U Tišnjanskom kanalu prije osam dana došlo je do ispuštanja nafte, javljaju svjedoci, a na dječjoj plaži Grabar na Cresu pronađene su fekalije.

Osim fekalija našlo se tu i ostataka voća, povrća, plastike, šampona i ostalog otpada.

Čitatelj ovog portala koji je po prvi put ljetovao u Zablaću kraj Šibenika kazao je da je more i na tom dijelu jako onečišćeno.

“Domaći se prave kao da ne znaju što je to a po izrazu lica domaćih to nije nešto što se ne dešava”, kazao je.

Na nekim dijelovima, ističe, smrdi za poludjeti čim sunce izađe.

U Slatinama na Čiovu, kaže čitatelj, ispuštanje fekalija u more traje već tri mjeseca. Čelnica Slatina nije prije desetak dana upozoravala konkretno o tom problemu, ali je istaknula da imaju u mjestu velik problem sa smećem.

Splitskoj gradskoj upravi, pod koju pripadaju, uputila je apel da pomognu je u srcu sezone vlada totalni saobraćajni haos i nagomilano smeće.

“Split nas uporno ignorira, ovo je slika mjesta koje ostvaruje 177.000 noćenja! Tjedan dana se borimo za odvoz otpada, a prometni kolaps je toliki da vatrogasci ni Hitna pomoć ne mogu proći kroz mjesto u slučaju požara ili nesretnog slučaja i pitanje je tko će biti odgovoran za to”, uputila je dramatičan apel predsjednica Mjesnog odbora Slatine Ivana Balić.

Čitatelj iz Starigrad Paklenice kaže da inače tamo ljetuje i da tu već dugo isti problem. Svaki dan oko 11 sati ispuštaju iznajmljivači apartmana ispuštaju fekalije u more.

“Ne može se čovjek okupati. More je tu zagađeno godinama a to nikako da se riješi”, naglasio je.

Plažu na Vinjercu na zadarskom području, javio je jučer zadarskilist, zagadile su fekalije iz jedne od septičkih jama. Tik pored mjesnog caffe bara pojavila se rječica prepuna fekalija.

Kupači svjedoče kako se u kristalno bistro more slijeva rijeka, koja očito dolazi iz nekakvog kanalizacijskog sistema. Troje djece završilo na Hitnom prijemu zadarske bolnice zbog impetiga, zarazne infekcije kože.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije