Upozorenje za one koji ljetuju u Hrvatskoj: 'Pažljivo s bankomatima, možete izgubiti puno novca'

2
Radiosarajevo.ba
Upozorenje za one koji ljetuju u Hrvatskoj: 'Pažljivo s bankomatima, možete izgubiti puno novca'
Foto: nl.1bitv / Ilustracija / Bankomat

Slovenski mediji ovih su dana počeli upozoravati svoje građane da se dobro pripaze na bankomatima u Hrvatskoj kako im se ne bi dogodilo da potroše znatno više novca nego što su planirali.

Razlog nije samo taj što najveći broj Slovenaca bira upravo Hrvatsku za odmor već i činjenica, navode slovenski mediji, da Hrvatska ima neke od najvećih naknada za podizanje novca na bankomatima, posebno kada su u pitanju stranci, piše Jutarnji.hr.

Naime, stranci koji podižu novac u Hrvatskoj na bankomatu koji nije od banke koja je izdala karticu, piše Žurnal 24, dužni su platiti takozvani "access fee" odnosno naknadu za podizanje gotovog novca karticama inostranih izdavatelja.

Ogrešević: Dodik je sljedbenik politike iz 90-ih, ako sprema nešto opasno BiH će odgovoriti

Ogrešević: Dodik je sljedbenik politike iz 90-ih, ako sprema nešto opasno BiH će odgovoriti

Te naknade, upozoravaju Žurnal24 i Savez potrošača Slovenije, zavisno od banke do banke, mogu iznositi i preko pet eura (9,45 KM) po transakciji, što bi se mnogima moglo pokazati neisplativim.

"Uvijek dobivamo informacije o problemima prilikom podizanja novca na bankomatima u inozemstvu, a posebno u Hrvatskoj koja ima jako visoke naknade. No, bankomat korisnika mora o tome obavijestiti što znači da on u svakom trenutku može prekinuti transakciju i novac podići na nekom bankomatu s manjom naknadom, navodi se.

Proviziju neće morati platiti oni kojima banka izdavateljica kartice pripada nekoj od grupacija koje posluju i u Hrvatskoj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije