Otkriveno šta piše u amandmanima na rezoluciju o genocidu u Srebrenici koje je usvojila Crna Gora

10
Fena
Otkriveno šta piše u amandmanima na rezoluciju o genocidu u Srebrenici koje je usvojila Crna Gora
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Potočari

Vlada Crne Gore usvojila je u subotu navečer, 11. maja, na elektronskoj sjednici amandmane na prijedlog Rezolucije UN-a o genocidu u Srebrenici.

U prvom amandmanu piše: "... Ponavljajući da je krivica za zločin genocida individualizirana, te se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, vjerskoj ili drugoj skupini ili zajednici u cjelini". U drugom se navodi: "Potvrđujući nepovredivost općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini u svim njegovim odredbama".

Iz više izvora iz Vlade potvrđeno da je potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić izdvojio mišljenje, a da ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković nije glasao.

Paklen dan pred nama: U Mostaru u 8h bilo 28 stepeni - evo kakvo će vrijeme biti do ponedjeljka

Paklen dan pred nama: U Mostaru u 8h bilo 28 stepeni - evo kakvo će vrijeme biti do ponedjeljka

Joković je lider, a Šćekić potpredsjednik Socijalističke narodne partije (SNP).

U prijedlogu Vladine informacija o amandmanima piše da Crna Gora kao država koja gaji kulturu sjećanja i održava dobrosusjedske odnose, pokazuje "poseban senzibilitet prema onim temama koje su od važnosti za suživot, suradnju i pomirenje u regiji".

U tom kontekstu, kako se navodi, od vitalnog je značaja da se, po pitanju predložene rezolucije, izbjegnu svi nesporazumi, nerazumijevanja i politizacija njenog teksta, "odnosno da se očuvaju njene civilizacijske namjere, ne ostavljajući mjesta dilemama i pogrešnim interpretacijama".

Vlada Crne Gore usvojila amandmane na prijedlog rezolucije o Srebrenici

Vlada Crne Gore usvojila amandmane na prijedlog rezolucije o Srebrenici

"Uzimajući u obzir diskusiju koja se povodom prijedloga rezolucije povela u sjedištu Ujedinjenih naroda, kao i u Crnoj Gori, ali i u regiji, potrebno je zauzeti pomiriteljski i prijateljski stav, tako što bi se dopunom teksta prijedloga rezolucije otklonile sve sumnje u mogućnosti njene navodne zloupotrebe. S tim u vezi, preporučljivo je da tekst prijedloga rezolucije sadrži i dvije, adekvatno definirane i pozicionirane, amandmanske formulacije, kojima će se nedvosmisleno potcrtati da je krivnja za zločin genocida individualna, te da ne može biti pripisana nijednom narodu, etničkoj ili vjerskoj grupi. Također, uputno je ukazati i na neophodnost očuvanja odredaba Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini", piše u prijedlogu informacije.

U njemu stoji i da se predlaže da Vlada zaduži Ministarstvo vanjskih poslova da navedene sugestije formulira i na adekvatan način ih uputi predlagačima rezolucije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije