Srbija i dalje u panici zbog rezolucije o genocidu: Ivica Puljić im još jednom očitao lekciju

25
Radiosarajevo.ba
Srbija i dalje u panici zbog rezolucije o genocidu: Ivica Puljić im još jednom očitao lekciju
Foto: Printscreen / Ivica Puljić i Aleksandar Vučić

Misija Srbije pri UN-u poslala je novo pismo svim članicama UN-a uz traženje povlačenja nacrta o  rezoluciji o genocidu u Srebrenici i vraćanje cijelog procesa na početak "kako bi se postigao konsenzus o nacrtu rezolucije u BiH, ali i dogovor u regiji".

Otkrio je ovo danas, 10. maja, dugogodišnji reporter iz Washingtona, koji iz dana u dan prati važna politička pitanja u cijelom svijetu, Ivica Puljić. Kako je naveo:

"Konsenzus u regiji nije potreban jer sve zemlje priznaju da je genocid počinjen osim - Srbije - koja traži konsenzus, a protiv je njega. Interni konsenzus, unutar BiH, nije potreban zato što je u BiH negiranje genocida počinjenog u Srebrenici zakonom zabranjeno."

Liverpool službeno objavio ime Kloppovog nasljednika

Liverpool službeno objavio ime Kloppovog nasljednika

Podsjetimo, Saša Mart, otpravnik poslova u ime stalne misije Srbije pri UN-u pisao je predsjedniku Generalne Skupštine UN-a i svim misijama država u UN-u zbog nacrta rezolucije o genocidu koji je počinjen u julu 1995. u Srebrenici.

Pisao je o tome kako nije bilo konsultacija o tekstu rezolucije na nivou BiH, kako ne postoji odluka Predsjedništva o ovom pitanju, a kaže i kako nije bilo konsultacija ni u regionu... dakle, on bi da se Beograd opet pita za političke stvari u našoj zemlji.

IGK: Želje Vučića, Dodika i ruskih lobista o rezoluciji o genocidu neće se ostvariti u Kanadi

IGK: Želje Vučića, Dodika i ruskih lobista o rezoluciji o genocidu neće se ostvariti u Kanadi

"O tekstu nacrta rezolucije pregovarano je unutar jezgre grupe država u tajnosti, dok proces pregovora sa širim članstvom u UN-u nije bio izraz iskrene namjere sponzora da pregovaraju o tekstu, već je bio nametnut reakcijama država", piše Mart, dalje negodujući što se o podnesenim prijedlozima odlučivalo isključivo unutar "jezgre grupe, koja je predložila rezoluciju" i nisu obrazloženi razlozi na osnovu kojih su neki stavovi brisani, neki amandmani prihvaćeni, a neki odbačeni.

Zbunjen je Mart i zašto nikada nisu dobili odgovor na pitanje zašto Srbija nije pozvana u osnovnu grupu te je stava kako "inicijativa očigledno ima politički cilj s obzirom na trenutak kada je njeno usvajanje predloženo": "Nažalost, moram napomenuti da je ovo inicijativa sa nesumnjivim političkim ciljevima jer je za njeno usvajanje odabran ovaj vrlo turbulentan trenutak u kojem se svijet nalazi. Konačno, i što je najvažnije, ovako provedena inicijativa i bez dogovora u Bosni i Hercegovini i regionu ne samo da neće učvrstiti mir i zaliječiti rane iz prošlosti. ali će dodatno produbiti jaz između naroda i ugroziti proces pomirenja."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (25)

/ Povezano

/ Najnovije