Uplašeni đaci odbijaju da se vrate u školu u Beogradu: Evo šta zahtijevaju roditelji

Radiosarajevo.ba
Uplašeni đaci odbijaju da se vrate u školu u Beogradu: Evo šta zahtijevaju roditelji
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Masakr u Beogradu

Nakon velike tragedije u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", kada je učenik sedmog razred K.K. (13) ubio osmoro svojih drugara, kao i čuvara škole, a ranio još šestoro đaka, kao i svoju nastavnicu historije, roditelji ove škole održali su sjednicu na kojoj su razmatrali "integrisanje djece u zajednicu nakon masakra".

Jedan od roditelja koji je prisustvovao samoj sjednici govorio je za medije u susjednoj zemlji:

"Dosta roditelja, čak 60 posto njih je za to da se djeca integrišu u zajednicu, ali ne u istoj zgradi u kojoj se zločin dogodio", rekao je on za Telegraf i pojasnio da njihov zahtjev nije da se djeca trajno ispišu iz ove škole, već da se samo privremeno izmjeste.

'Black Tie 2': Tužilaštvo BiH od FMUP-a zatražilo poduzimanje mjera, stigao je oštar odgovor

'Black Tie 2': Tužilaštvo BiH od FMUP-a zatražilo poduzimanje mjera, stigao je oštar odgovor

Otac ističe da dosta djece odbija da se vrati u školu i da se plaše da uopšte uđu u nju, mnogi su u strahu da napuste i sopstvene stanove. Otkrio je i da je predložen zahtjev za renoviranje:

"Kada smo pomenuli renoviranje nismo imali u planu da pravimo Diznilend za decu, ništa megalomanski, već da se prostorije u kojima se odigrao krvavi zločin preurede. Prije svega ulaz u školu, hodnici, da se izoluje mjesto zločina, da djeca koja se vraćaju u školu ne doživljavaju traumu iznova, a da đaci koji će krenuti u tu školu ne upiru prstom", izjavio je otac.

Psihologinja koja radi sa đacima iz škole dječaka ubice: "Svjestan je bio zbog duge pripreme"

Psihologinja koja radi sa đacima iz škole dječaka ubice: "Svjestan je bio zbog duge pripreme"

Roditelj učenice iz ove škole potvrdio je i da će sutrašnjoj sjednici u školi prisustvovati i pripadnici MUP-a: "I njihova podrška nam znači, ali bismo voljeli i da se dogovorimo s Gradskom upravom da se omogući prostor djeci u kojem će se integrisati u zajednicu, sve dok ne srede prostorije škole."

Podsjetimo, od danas od 8 časova u svim školama u Srbiji počela je primjena jedne od šest mjera koje je predsjednik ove zemlje Aleksandar Vučić predložio nakon masovne pucnjave u OŠ "Vladislav Ribnikar", još 1.200 policajaca raspoređeno je po školama, a očekuje se i da se će se učenici pomenute škole u klupe vratiti 10. maja.

Podsjetimo, u jutarnjim satima prošle srijede dogodila se jedna od najvećih tragedija u historiji beogradskih škola. Maloljetnik, 13-godišnji učenik Kosta K., izvršio je krvavi napad na školu Vladislava Ribnikara u Beogradu, koju je i sam pohađao, a u nezapamćenom masakru poginulo je, prema posljednjim informacijama, čak devet osoba, prenose srbijanski mediji. 

Više o masakru u beogradskoj školi čitajte na linku OVDJE.

Također, u pucnjavi u Mladenovcu Uroš B. (21) je u četvrtak, 4. maja, oko 23 sata ubio osam osoba, a ranio 14.

Više informacija o pucnjavi u Mladenovcu možete čitati na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije