Uoči sutrašnjeg glasanja u Saboru bez konsenzusa o Deklaraciji o Hrvatima u BiH

Radiosarajevo.ba
Uoči sutrašnjeg glasanja u Saboru bez konsenzusa o Deklaraciji o Hrvatima u BiH
Foto: Wikipedia / Hrvatski sabor / Ilustracija

Saborski Odbor za Hrvate izvan Republike Hrvatske u četvrtak je odbio većinu amandmana na prijedlog Deklaracije o položaju Hrvata u BiH i njenom evropskom putu, zbog čega je upitan konsenzus pri sutrašnjem glasanju.

Prethodno nije uspio ni pokušaj međustranačkog usuglašavanja HDZ-a i SDP-a o konačnom tekstu Deklaracije.

Očekuje se da za Deklaraciju neće glasati zastupnici Mosta nezavisnih lista, čiji su sva četiri amandmana odbijena, a čelnik stranke Božo Petrov na sjednici je ustvrdio da se “SDP-ovim amandmanima Deklaracija dalje razblažuje pa će se dobiti još razrijeđenija kamilica”, prenosi Hina.

Odbijena je i većina od 15 SDP-ovih amandmana, posebice oni kojima su nastojali utjecati politički i suštinski na sadržaj Deklaracije, tako da se očekuje i da će Kluba SDP-a glasati protiv, no o tome će se definitivno odlučiti na sjednici Kluba zastupnika SDP-a sutra uoči glasanja.

Od dva HDZ-ova amandmana djelomično je prihvaćen onaj kojim se “pozdravlja rješavanje statusnih i egzistencijalnih pitanja pripadnika HVO-a”, ali je iz njega brisan dio u koje se pritom poziva na Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji uz obrazloženje da je riječ o unutarnjepolitičkom pitanju RH zbog čega ga nije potrebno naglašavati u Deklaraciji. Prihvaćen je i HDZ-ov amandman kojim se od MVEP-a traži da jednom godišnje Saboru podnese izvještaj o provedbi Deklaracije.

SDP-u je propao je i pokušaj uvrštenja u tekst Deklaracije tačke po kojoj Sabor “zahtijeva od svih državnih tijela da pri provođenju vanjske politike RH prema BiH, uključujući i provedbu Deklaracije, dosljedno poštuju načelo nemiješanja u unutarnje poslove druge države”, a Ljubić je kazao da kvalifikacija o miješanju u unutarnje poslove druge države “nije tačna”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije