Kojović: Deklaracija o Hrvatima u BiH prepreka je dobrosusjedskim odnosima

Radiosarajevo.ba
Kojović: Deklaracija o Hrvatima u BiH prepreka je dobrosusjedskim odnosima
Foto: Naša stranka / Predrag Kojović

„Predložena Deklaracija o položaju Hrvata u BiH predstavlja politički i diplomatski neprihvatljiv čin, kojim politički vrh Republike Hrvatske vrši direktno uplitanje u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine“, poručio je predsjednik Naše stranke Predrag Kojović.

Dodao je da se time ugrožavaju dobrosusjedski odnosi i dodatno destabilizira politička klima u regiji, ali i u samoj BiH.

„Neprihvatljivo je da najviše političko tijelo jedne države tumači Ustav i demokratske procedure druge države, pri tom selektivno uz očitu potporu jednoj političkoj opciji, konkretno HDZ-u i Draganu Čoviću. Sam tekst Deklaracije, pravno je upitan i proizvoljno selektivan. Selektivno citiranje Ustava BiH, kao i istorije BiH, samo dodatno umanjuju kredibilitet ovakve Deklaracije. Nažalost, najveću štetu upravo čini politički duh i poruka ovog dokumenta koja indirektno suprotstavlja interese države BiH i interese Hrvata u BiH, što je neprihvatljivo i netačno“, naglasio je Kojović.

Prema njegovim mišljenju, ova Deklaracija tretira Hrvate u BiH kao dijasporu, i time se ugrožava sama suština prava i obaveza koje Hrvati imaju unutar Bosne i Hercegovine.

„Sabor susjedne države indirektno priziva na partijsku homogenizaciju te guši politički i ideološki pluralizam unutar hrvatske zajednice u BiH, prijeko potreban za njen napredak. Ova deklaracija zahtijeva nedvosmislen odgovor Bosne i Hercegovine, prvenstveno u kontekstu insistiranja na suverenitetu naše države, ali i stvaranju normalnijeg okvira za saradnju za koju je potrebno razumijevanje i obostrano povjerenje. Potrebno je istaknuti da je jučerašnja rasprava pokazala da i u ovom trenutku u Hrvatskoj, kako u Saboru tako i van njega, postoje one snage koje ne podržavaju Deklaraciju, što nam daje nadu da ipak postoji politički prostor za izgradnju budućih dobrosusjedskih odnosa“, istakao je Kojović.

Dodao je da ravnopravnost svih, i građana i naroda, te razvijanje dobrih i korisnih odnosa sa zemljama u regionu uz uzajamno poštivanje suvereniteta su bile i ostaće temeljni politički principi djelovanja Naše stranke.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije