Predrag Kojović: Opća bolnica je vlasništvo građana, a ne porodice Izetbegović

Radiosarajevo.ba
Predrag Kojović: Opća bolnica je vlasništvo građana, a ne porodice Izetbegović

Povodom novonastale situacije u Općoj bolnici Abdulah Nakaš, oglasio se Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo.

"Nepotizam i nepromišljeno srljanje u projekte koji rezultiraju ličnim bogaćenjem je karakterna osobina SDA u proteklih dvadeset godina i ovaj najnoviji slučaj samo je dokaz da, bez obzira na izjave za strance i usvajanje reformske agende, vuk dlaku mijenja, ali ćud ne. U ovom trenutku od najveće važnosti je da umjesto lamentovanja nad takvom politikom učinimo sve da ovo vikend preseljenje zaustavimo i vratimo proces u zakonski i stručni okvir", kazao je Kojović.

"Insistirat ćemo da u skladu s već upućenim zahtjevom sindikata zdravstvenih radnika nadležne inspekcije što prije budu upućene u Opću bolnicu kako bi utvrdile šta se tamo dešava, jer je javnost prepuna uznemirujućih informacija iznesenih od pacijenata, zaposlenika i sindikata te institucije, o tome da se zakulisno provode nezakonite, intenzivne aktivnosti na ukidanju Opće bolnice, odnosno njenom prebacivanju u sistem UKCS-a", dodao je Kojović.

"Upravo jutros smo uputili predsjedavajućoj Skupštine zahtjev za održavanje hitne, tematske sjednice na kojoj će biti razmatrana novonastala situacije u Općoj bolnici, jer je jednostavno nedopustivo da neko pravi strukturne preobražaje te institucije, a da o tome ne postoji nikakva odluka Skupštine KS-a, koja je, podsjećam, osnivač i vlasnik Opće bolnice. Institucije Kantona, prvenstveno Skupština, a onda i Vlada, nisu i ne smiju biti nemoćne u slučaju ove institucije od enormnog značaja, i moraju hitno obustaviti protuzakonito i samovoljno postupanje pojedinaca", naglasio je Kojović.

"Postoje jasno propisani koraci za eventualno pripajanje Opće bolnice UKCS-u. Prvo je potrebno da osnivači zatraže izradu elaborata, zatim da na osnovu njega donesu odluku o početku tog procesa, koja onda treba da prođe kroz javnu raspravu kako bi opća i stručna javnost dala svoje mišljenje. Svaki drugi način - a posebno ovaj koji je, prema riječima pacijenata i doktora u Općoj bolnici, na snazi, gdje jedno lice bez ikakvih elaborata ili odluka vlada i skupština po svojoj volji preobražava zdravstveni sistem - predstavlja grubi napad na ovu državu i njene institucije ravan, recimo, nepoštivanju odluka Ustavnog suda", pojasnio je Kojović.

"U vezi s izborom Sebije Izetbegović na mjesto generalne direktorice UKCS-a - što je po svim informacijama iniciralo proces spajanja Bolnice i UKCS-a - naš je stav da je u samom tom procesu postojao niz neregularnosti. Upravni odbor koji je imenovao novu direktoricu imenovala je Vlada, i to protivno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, tako što je umjesto određenog broja ljudi koji su prošli na konkursu i koje su imenovale kantonalne vlade, kao suosnivači UKCS-a - samovoljno imenovala pojedince koji nisu prošli konkurs i koje nisu delegirali kantoni koji su suosnivači i suvlasnici UKCS-a", zaključio je.

"Naša stranka podržava reformu zdravstva, ali ne po ovom receptu koji se provodi u Općoj bolnici. Smatramo da je izuzetno opasna ova samovolja SDA dovodi do narušavanja funkcionalnosti zdravstvenog sistema", dodao je Kojović.

"Također, s obzirom na to da je, kako su iz Ljekarske komore poručili, trenutna zgrada Opće bolnice infrastrukturno među tri najbolje bolničke zgrade u FBiH, a da će preseljenje u UKCS oslabiti kapacitete Opće bolnice, izvjesno je da ćemo imati još manji broj bolničkih kreveta, a i bez onesposobljavanja te zgrade za bolničke aktivnosti smo duboko ispod evropskog i potrebnog prosjeka po broju bolničkih kreveta po broju stanovnika. Uzevši u obzir sve navedeno, Naša stranka će se boriti svim kapacitetima da zaustavi ovaj napad na imovinu građana i KS-a", zaključio je Kojović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije