Ukrajina objavila tekst deklaracije iz Tirane, koju su potpisali BiH i Hrvatska, ali i Srbija

6
Radiosarajevo.ba
Ukrajina objavila tekst deklaracije iz Tirane, koju su potpisali BiH i Hrvatska, ali i Srbija
Foto: Vijeće ministara BiH / Samit Ukrajina - Jugoistočna Europa

Lideri zemalja jugoistočne Evrope, među kojima i lideri zapadnobalkanske šestorke i zvaničnici Europske unije, usvojili su u Tirani na Samitu Ukrajina - Jugoistočna Evropa, deklaraciju u kojoj se navodi da je ničim izazvana vojna agresija Rusije na Ukrajinu i dalje najveća prijetnja za evropsku stabilnost i međunarodni mir.

Deklaracija od 12 tačaka, iza koje stoji predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, ali i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, na samom početku naglašava da je ruska agresija na Ukrajinu i dalje najveća prijetnja europskoj sigurnosti i međunarodnom miru.

„Taj je čin agresije neprihvatljiv, flagrantno je kršenje međunarodnog prava uključujući i Povelju UN, kao i zločin protiv ukrajinskog naroda“, navodi se u prvoj tački deklaracije sa samita.

Objavljena prognoza do četvrtka: Hladno i oblačno sa pljuskovima, a bit će ponovo i snijega u BiH

Objavljena prognoza do četvrtka: Hladno i oblačno sa pljuskovima, a bit će ponovo i snijega u BiH

U deklaraciji je izražena „nepokolebljiva podrška nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine“ u međunarodno priznatim granicama iz 1991. godine, a uz obećanje pomoći Ukrajini u ratu dokle god bude potrebno, upućen je i poziv cijeloj međunarodnoj zajednici da „snažno poveća podršku toj zemlji u njenoj borbi za slobodu, nezavisnost i teritorijalni integritet“.

Lideri su ujedno osudili i planove Rusije da održi svoje predsjedničke izbore na „privremeno okupiranim teritorijama“ na istoku zemlje i poluostrvu Krim.

U deklaraciji, lideri su naveli da je sveopšta agresija Rusije na Ukrajinu „demonstrirala krajnju potrebu i ključni značaj ujedinjene i snažne Europe, sposobne da se suoči sa globalnim izazovima za mir i prosperitet njenih naroda“.

U dokumentu se izražava i puna podrška Ukrajini da sama bira svoje sigurnosne aranžmane, a dodaje se i da članice NATO i zemlje kandidati pozdravljaju korake koje ona preduzima ka članstvu u alijansi i podržavaju njenu želju da joj se pridruži čim to sigurnosni uslovi dozvole.

Učesnici samita izrazili su i nameru da „osnaže saradnju u borbi protiv dezinformacija, uključujući i lažne narative o ratu, i da ostanu posvećeni suzbijanju hibridnog rata, i izazovima u oblasti Cyber sigurnosti“.

Borjana Krišto se u Tirani srela s Volodimirom Zelenskim: Poslala poruku iz BiH za Ukrajinu

Borjana Krišto se u Tirani srela s Volodimirom Zelenskim: Poslala poruku iz BiH za Ukrajinu

Deklaracija sadrži i obećanje zemalja učesnica samita da će pomoći u obnovi Ukrajine i u angažovanju svih finansijskih institucija, firmi i znanja da se osigurnanju prosperitetna budućnost Ukrajine, koja je i preduslov za povratak njenih izbjeglih stanovnika.

Dokument su, uz Borjanu Krišto i Aleksandra Vučića, potpisali predsjednica Kosova Vjosa Osmani, predsjednica Moldavije Maja Sandu, predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, Volodimir Zelenski i albanski premijer Edi Rama, kao i premijeri Bugarske, Hrvatske i Rumunije Nikolaj Denkov, Andrej Plenković i Marsel Čolaku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije