Uhapšen hrvatski ministar, ali svi pričaju o reakciji Plenkovića

4
Radiosarajevo.ba
Uhapšen hrvatski ministar, ali svi pričaju o reakciji Plenkovića
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Andrej Plenković

U Hrvatskoj je jutros uhapšen ministar graditeljstva te zemlje Darko Horvat, što je potvrdio i njegov advokat Vladimir Terešak.

Prema neslužbenim informacijama N1, pod istragombi  mogli završiti potpredsjednik Vlade Hrvatske, Boris Milošević i bivši ministar te zemlje Tomislav Tolušić.

"Vidim da je riječ o događajima iz 2018. kad je on bio ministar gospodarstva u našoj prvoj Vladi. Vidim da se tu spominju i drugi dužnosnici, Milošević i Aladrović kao i bivši ministar Tolušić. To je u svakom slučaju vrlo indikativan tajming i takva žurnost i ažurnost DORH-a vezano za kaznena djela koja su se dogodila 2018. godine. Ja sad očekujem da svi kažemo da DORH i USKOK nisu pod HDZ-ovom šapom, ali očito imaju razlog za dramatičnu žurnost i uhićenje ministra u Vladi", rekao je premijer Hrvatske Andrej Plenković danas.

Gantz dao ultimatum Netanyahuu: "Gledam te u oči i kažem - imaš do 8. juna"

Gantz dao ultimatum Netanyahuu: "Gledam te u oči i kažem - imaš do 8. juna"

Očekujem od DORH-a da obavijesti javnost što je to toliko žurno da se uhiti ministar, rekao je Plenković.

"Drugo, smatram da je apsolutno neprihvatljivo da tijekom cijelog jutra slušamo komentare koje u eter javnosti govore ljudi koji ni po kojoj osnovi trebali imati saznanje o ovom postupku. Sumnjam da je to kazneno djelo, da netko iz sustava pušta informaciju novinarima, koji kreiraju dramatičnost", naveo je Plenković te dodao:

"Ovo je trenutak u kojem bi glavna državna odvjetnica, kojoj smo dali pozitivnu ocjenu, trebala stati pred kamere i objasniti koji su to razlozi ovakve žurnosti i hitnosti da se uhiti ministar na dužnosti. Vjerujemo da će oni, ako ih imaju, podastrijeti dokaze zašto su se odlučili na ovakav potez. U ovom trenutku meni djeluje nerazmjeran ovaj potez, ali oni, siguran sam, vode računa da rade zakonito. Što se tiče političkih posljedica, parlamentarna većina je stabilna. Ja sam kontaktirao sve članove, oni su svi stabilni uz Vladu i nikakva izvanrednost nije na dnevnom redu", poručio je Plenković.

Rekao je i da je krivi citat da je rekao da će on smjenjivati ministre, rekavši da je rekao da mu neće opozicija smjenjivati ministre.

“Netko je imao motiv da ovaj tajming bude baš sada. Meni taj tajming ne djeluje neutralno... Ovo je nešto što se događa i što očito traje, nije moglo biti od jučer do danas, što se dogodilo, zašto takva žurnost, netko će to trebati objasniti... Ne vidim kakva je to hitnost i zbog čega se ministra nije moglo pozvati na razgovor.  U svakom slučaju vrlo neobičan potez, ja ću zvati glavnu državnu odvjetnicu da mi objasni o čemu se ovdje radi, mislim da uhićenje ministra to zaslužuje i javnost ovo zaslužuje znati", rekao je Plenković.

O njegovoj izjavi se mnogo govorilo u javnosti, a svoj komentar je za N1 dao i advokat Anto Nobilo koji je rekao kako je ovo bio loš dan za premijera Plenkovića.

"Rekao bih da ništa nije znao o uhićenju i osjeća se osobno uvrijeđenim. Ustaljena je praksa već 30 godina, prije uhićenja istaknutih članova vlasti, da se večer prije dolazi premijeru i najavljuje se. To nije zakon, to je bila praksa 30 godina. Smatra se nepristojnim da premijer to sazna ujutro iz portala. Po njemu vidim da je uvrijeđen i zato je dao nekoliko izjava koje ne stoje. Ne može on prozivati USKOK jer tajming šteti njegovoj ovotjednoj politici”, dodao je Nobilo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije