Željko Komšić: Milanović i Plenković neće ništa postići ponižavanjem BiH

Radiosarajevo.ba
Željko Komšić: Milanović i Plenković neće ništa postići ponižavanjem BiH
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Željko Komšić

Povodom izjava premijera Hrvatske Andreja Plenkovića da se u Bosni i Hercegovini izbori ne trebaju održati izbori pod svaku cijenu, te povodom izjave predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića da BiH nije nikakva država, te da nikada neće ući u NATO oglasio se predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

"Gospoda Milanović i Plenković moraju znati da je pitanje održavanja izbora unutarnje pitanje države Bosne i Hercegovine. O tome se neće odlučivati u Zagrebu, nego će o tome odlučivati institucije Bosne i Hercegovine koje su odgovorne za provođenje izbora. Svako dalje miješanje u izborni proces u BiH, ne može biti drugačije shvaćeno nego kao napad na demokratiju u jednoj suverenoj i međunarodno priznatoj državi.

Što se tiče NATO-a, Bosna i Hercegovina i njene institucije su u tome smislu donijele relevatne odluke, a o članstvu BiH u NATO se neće odlučivati u Milanovićevoj "maloj Moskvi", nego na mnogo značajnijim mjestima". Ako Plenković i Milanović misle da će ponižavanjem države Bosne i Hercegovine ostvariti svoje interese u Bosni i Hercegovini, onda se varaju", kazao je Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Kad se upali crveno na semaforu: Svatovi zaigrali na sarajevskoj cesti

Kad se upali crveno na semaforu: Svatovi zaigrali na sarajevskoj cesti

Podsjetimo, premijer susjedne Republike Hrvatske Andrej Plenković je u četvrtak komentirao najavljene izbore u BiH.

"Ne ići na izbore pod svaku cijenu, koji bi onda mogli opet dovesti da se hrvatski narod osjeća loše, a država neće dobro funkcionirat", izjavio je Plenković, koji je pozvao je "hrvatske i bošnjačke čelnike" u BiH "da ulože dodatne napore kako bi se došlo do pravednog izbornog zakona".

S druge strane, hrvatski predsjednik Zoran Milanović govorio je o proširenju NATO-a.

"Ja kad nekoga primam u porodicu, želim znati ko je to. BiH u NATO-u? Kako? Tamo satiru Hrvate, država je nikakva, nefunkcionalna i trebali bi ići u NATO? Još im se stvara iluzija da će ući. Kako? Nikada nećete ući jer dozvolu trebaju dati svi. Hrvatska i Turska", rekao je Milanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije