Ubijena zagrebačka djeca svake godine ljetovala u Neumu: Ja više ne jedem i ne pijem

2
Radiosarajevo.ba
Ubijena zagrebačka djeca svake godine ljetovala u Neumu: Ja više ne jedem i ne pijem
Foto: A.L. / Radiosarajevo.ba / Jedini bh. grad na moru

Kad su dječica ljetos bila u Neumu kod bake i djeda, niko ni u najcrnjim mislima nije mogao naslutiti da će to biti njihov posljednji dolazak. Zla sudbina koju im je namijenio njihov otac u trenutku pomračenja uma zauvijek je otrgnula sedmogodišnje blizance i četverogodišnjeg dječaka iz majčina zagrljaja, ali i zagrljaja bake, djeda i ujaka, koji su se svaki put iznova radovali njihovu dolasku u Neum.

Neum je u nedjelju bio gotovo pust grad, tek su se rijetki prolaznici, nešto domaćih i malo više gostiju, mogli sresti po ulicama. Grad se zatvorio i tuguje, suosjeća s porodicom ubijenih mališana. Muzika je utihnula i u neumskim kafićima. Sumorno nedjeljno poslijepodne. Tuga u ožalošćenoj porodici, ali i po gradu, piše portal slobodnadalmacija.hr.

"A šta ću vam reć. Povazdan plačem. Otkad sam čula da su djeca ubijena, niti jedem niti pijem", rekla je jedna starija gospođa u Neumu.

Naoružajte se strpljenjem: Nesreća na Stupu, velike gužve u saobraćaju

Naoružajte se strpljenjem: Nesreća na Stupu, velike gužve u saobraćaju

"Koliko čovjek može poludjeti da ubija vlastitu djecu", dodala je za pomenuti portal.

"Jutros sam bila u crkvi, molila sam za tu jadnu djecu. I za njihovu majku, da joj Bog dadne snage da izdrži ovu bol", rekla je gospođa koja se predstavila kao Marija.

Djed ubijene dječice ugledni je građanin Neuma, vlasnik prestižnog hotela. Svi ga poznaju, kako njega tako i porodicu, pa je tuga tim i veća. Na plaži ispred hotela kupa se nekolicina stranaca, uglavnom Poljaka. Čuli su za tragediju i suosjećaju s ožalošćenom porodicom.

Prodavačice u okolnim prodavnicama i suvenirnicama odmahuju rukama.

"Tragedija i što drugo reći", kažu kratko.

Neke od njih poznavale su djecu, viđali su ih na plaži s bakom. Kažu da oca monstruma nisu primijetile. Uglavnom su djeca bila s mamom, bakom i djedom s majčine strane majci.

"Neum vam je mali grad, šta nas ovdje ima. Svako svakoga poznaje. Ma vidjela sam ljetos djecu. Kako su bila krasna, lijepo odgojena, poslušna. Baki i djedu bili su velika radost. A vidite danas kolika je tuga opasala tu porodicu", rekla je jedna komšinica porodice iz neumskog naselja Surdup.

Svi po neumskim ulicama samo nijemo odmahuju rukama i vrte glavom. Ne mogu vjerovati da je porodicu Krešić zadesila takva tragedija. Ne žele javno govoriti niti se fotografirati za novine.

"Majku sam im poznavala dok je bila srednjoškolka. Kasnije je otišla u Zagreb studirati, završila je ekonomiju i radila je u turizmu. Čula sam da se udala za nekog Austrijanca i sad ova tragedija. A roditelji su joj divni ljudi. Daj im, Bože, snage da izdrže", dodala je.

U Neumu pozdravljaju odluku načelnika da se na dan pokopa u čitavoj općini proglasi dan žalosti.

"To su ovi naši anđeli zaslužili. Samo tako im možemo odati posljednju počast i da počivaju u miru Božjem u ovom hercegovačkom kamenu", jednoglasni su u Neumu.

Majka ubijene djece radila je kao menadžer u turizmu, na mjestu voditeljice odjela MICE (Meetings, Incentives, Conferences and Exhibitions) u jednom uglednom hotel-resortu u Dubrovniku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije