U utorak se u Hrvatskoj zatvaraju pumpe: "Mjesecima krvarimo, iscrpili smo sve rezerve"

0
Radiosarajevo.ba
U utorak se u Hrvatskoj zatvaraju pumpe: "Mjesecima krvarimo, iscrpili smo sve rezerve"
Foto: Pexels / Najave iz susjedstva

Šef Udruženja malih trgovaca naftnim derivatima Armando Miljavac kaže da će idući utorak ići u zatvaranje benzinskih pumpi ako vlada nešto ne poduzme.

Ovo udruženje okuplja više od 60 malih trgovaca koji upravljaju sa stotinjak benzinskih pumpi širom Hrvatske. "Ne znam šta vam reći. Nismo jako sretni, odluke su trebale biti donesene danas jer je već petak, a mi smo još u neizvjesnosti", govori nam Miljavac.

 "Ako u utorak ne bude odluke koja je prihvatljiva za normalno poslovanje i nastavak poslovanja, mi smo odlučili ići u zatvaranje benzinskih pumpi. Osam mjeseci krvarimo, iscrpili smo sve rezerve, prelamale su se razlike u cijeni...", nastavlja Miljavac u izjavi za Index. Miljavac se pita šta će biti na jesen i navodi da stvari ne izgledaju dobro.

Šta se dešava u Srebrenici: Na sjednici Skupštine  ponovo tačka o promjeni naziva ulica

Šta se dešava u Srebrenici: Na sjednici Skupštine ponovo tačka o promjeni naziva ulica

Večeras koncert Harisa Džinovića na „Ljetnoj pozornici Ilidža“

Večeras koncert Harisa Džinovića na „Ljetnoj pozornici Ilidža“

"Situacija je sada takva da mi dalje ne možemo i da su naše firme s kojima godinama radimo dovedene pred stečaje, pred propast. Banke nas izbjegavaju, mi smo za njih mrtvaci", govori Miljavac pa nastavlja:

"Naš prijedlog je jednostavan. Smatramo da se ne može kroz gorivo kao socijalnu kategoriju plaćati sve. Mi plaćamo razliku u cijeni za gospodu koja se vozi gliserima... Male benzinske pumpe drže više od 20 posto tržišta i zapošljavaju više od hiljadu ljudi", kaže Miljavac.

"To bi nam omogućilo preživljavanje ove godine i na jesen bi obnovili bankovne garancije. Kao što sam rekao, bankama smo već sad mrtvaci jer smo im neprofitabilni. S ovim cijenama po litri prodanog goriva gubimo kunu i pol. Dakle, neka mala benzinska pumpa dnevno gubi najmanje tri do četiri hiljade kuna", govori Miljavac. "Treba pomoći onima koji pomoć stvarno trebaju", zaključuje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije