U toku dezinfekcija učionica gimnazije zbog pojave tuberkloze

Anadolija
U toku dezinfekcija učionica gimnazije zbog pojave tuberkloze
Zbog pojave tuberkuloze kod najmanje 16 učenika gimnazije u Novom Pazaru danas je u toj školi vršena dezinfekcija učionica i ostalih prostorija čime je nastavljeno sa sprovođenjem mjera protiv te bolesti.

Uz nadzor ljekara, epidemiologa i drugih stručnih lica mjere protiv širenja TBC-a će biti nastavljene narednih dana.

U kontekstu pojave tuberkuloze i privremenog zatvaranja škole, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac obišao je ovu novopazarsku srednju školu.

On je nakon obilaska škole rekao da će nastava biti nastavljena od naredne sedmice i da nema mjesta panici. 

“Nema mjesta panici, jer su preduzete sve mjere. Sve zdravstvene institucije, Zavod za javno zdravlje, Institut za javno zdravlje, Komisija za borbu protiv tuberkuloze preduzeli su sve mjere kako bi su suzbilo dalje širenje tuberkuloze”, izjavio je Biševac rekavši da je i lično, kao roditelj kćerke koja pohađa gimnaziju, zabrinut zbog pojave te bolesti.

On je izrazio očekivanje da će, kako je naveo, preduzeće mjere uroditi plodom, sve činjenice biti dostupne javnosti, kao i da će gradska uprava i on lično vršiti nadzor nad sprovođenje mjera.

Po preporuci nadležnih institucija nastava u gimnaziji se ne održava ove sedmice, a oko stotinjak učenika je zbog situacije u školi učestvovalo na protestu prošlog petka u centru Novog Pazara.

Tuberkuloza kao zarazna bolest koja napada na osobe sa slabijim imunitetom registrovana je kod učenika treće i četvrte godine Novopazarske gimnazije.

Kako su potvrdili predstavnici škole dvoje učenika, za koje se sumnja da su novooboljeli od tuberkuloze, nalaze se u Beogradu na liječenju i opservaciji.

Tuberkuloza kod novopazarskih gimanzijalaca pojavila se u junu ove godine, na kraju školske godine kod učenika trećeg razreda.

Nadležni iz zdravstvenih institucija u Novom Pazaru su ranije izrazili zabrinutost zbog, kako su naveli, što se značaj broj oboljelih javio u osjetljivoj populaciji.

Ljekari u Novom Pazaru, istakli su da se može očekivati povećanje broja oboljelih od tuberkuloze. U Novom Pazaru se godišnje registruje od 50 do 55 novooboljelih od te zarazne bolesti.

 

 

Tuberkuloza je u suštini hronična, zarazna bolest koja se može dobiti više puta tokom života.

Uzrok tuberkuloze je poseban oblik zapaljenskog procesa bakterijom.

Izvor bolesti je zaražena osoba, prenosi se dodirom, a najčešće kašljem, kijanjem ili govorom. Uglavnom zahvata pluća, ali može da se širi i na druge organe.

Neliječena i neprepoznata tuberkuloza se, nažalost, najčešće završava smrtnim ishodom. Ona je vodeći uzrok smrti od svih infektivnih bolesti izazvanih bakterijama.

Tuberkuloza, poznata i kao sušica ili verem (tur.) je sve do sredine 19. vijeka bila najopasnija bolest i uzrok velikog broja umrlih u svijetu.

Njemački bakteriolog Robert Koch je 1882. otkrio uzroke tuberkuloze, a antibiotik je otkriven 1946. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije