Splitski ugostitelji u očaju: Turisti donijeli stjenice

Radiosarajevo.ba
Splitski ugostitelji u očaju: Turisti donijeli stjenice
/ Foto: iStock/SD
Turisti koji su stigli u Hrvatsku sa sobom su donijeli problem lokalnom stanovništvu.

Naime, Slobodna Dalmacija javlja kako su smještajni kapaciteti u gradu podno Marjana – apartmani, sobe za iznajmljivanje, hosteli – preplavljeni stjenicama, poznatim i kao čimavice. To su insekti gladni ljudske krvi, ali ne i prenositelje zaraza, koji su stigli s koferima i ruksacima stranih turista.

Iako turistički radnici o tome nerado govore javna je tajna da su proteklih mjeseci mnogi zatražili usluge istrebljivanje insekata i glodavaca.

Zabrinjava to što se svakom novom sezonom problem pojačava. S dosadnim i teško iskorjenjivim stjenicama muku muče brojni drugi dalmatinski iznajmljivači, pogotovo oni koji imaju mlade turiste.

"Oni često putuju autobusima, vozovima, pristupačnijim prevozom, i na tim mjestima pokupe stjenice koje im uđu u prtljag. Na novom boravištu stjenice se ugnijezde u madrace, pukotine u drvenariji, u oplatama u sobi i tu čekaju svoj obrok. Goste, koji se ujutro probude izbodeni, a nemalo se i šokiraju kada na plahtama primijete krvave mrlje. Javljaju nam se zato brojni iznajmljivači, mahom iz užeg gradskog centra, tražeći našu pomoć u saniranju problema", kaže Roberto Zidar iz firme Ciana koja se bavi dezinfekcijom i deratizacijom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije