Preminula petogodišnjakinja koju su roditelji liječili otrovom za insekte

Radiosarajevo.ba
Preminula petogodišnjakinja koju su roditelji liječili otrovom za insekte
Petogodišnja djevojčica E. M, iz rožajskog sela Besnik, preminula je sinoć oko 23 sata u Institutu za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore, od posljedica trovanja praškom etiolom, saznaju Vijesti.me.

Djevojčica je teško povrijeđena nakon tretmana vaški jakim otrovom za insekte.

Nezvanični izvor Vijesti iz Kliničkog centra (KCCG) kazao je sinoć da je u ovom slučaju konsultirano Vojno-medicinska akademija u Beogradu. Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Rožajama pokrenulo je istragu povodom trovanja djevojčice hemijskim sredstvom.

Istražuje se i praktično istovjetni slučaj kada je opasnim sredstvima na bazi etiola tretirano čak osmero djece zbog pojave vaški, koja su prošla bez težih posljedica nakon liječenja u KCCG. Oba slučaja desila su se u rožajskim selima.

“ODT je upoznat s dva događaja u kojima su roditelji tretirali djecu hemijskim preparatima, a što je za rezultat imalo ugrožavanje zdravstvenog stanja djece“.

Iz rožajske policije je saopćeno da se etiolom kojim je tretirala kćerku otrovala i majka petogodišnje djevojčice. Ona je navodno u subotu otpuštena iz bolnice, nakon čega je dala izjavu u policiji.

“Majka, koja je u psihički lošem stanju, kazala je da je djevojčicu povela u štalu i tamo joj vatom nanosila sredstvo za stočne vaši“, kazao je izvor iz policije.

Ljekari su Vijestima rekli da je velika koncentracija tog hemijskog sredstsva izazvala rane na glavi djeteta, te da je stanje u kojem je bila djevojčica bilo potresno. Načelnica rožajske Hitne pomoći Nermina Tahirović saopćila je da su roditelji doveli petogodišnju djevojčicu prije desetak dana i da su joj “vitalne funkcije bile ugrožene”.

“Kolima Hitne pomoći dijete smo transportovali u beransku bolnicu gdje se dvadesetak zdravstvenih radnika borilo da preživi. Potom je transportovana u KCCG”,  rekla je Tahirovićeva.

Tahirovićeva je kazala da su djeca u oba slučaja tretirana sredstvima na bazi etiola koja se koriste za suzbijanje biljnih i stočnih vaši. Upozorila je da je riječ o izuzetno jakom koncentratu, da se količina koja staje u čep razblažuje u 100 litara vode i da je drugačija primjena izuzetno opasna po zdravlje.

Ona je apelirala na roditelje da u slučaju pojave vaški kod djece nipošto ne koriste sredstva na bazi etiola, već ona koja im preporuče ljekari ili farmaceuti. Praktično u svakoj apoteci za nekoliko eura može se kupiti šampon protiv vaški.

Direktorica rožajske Hitne pomoći Nermina Tahirović ispričala je da su u slučaju trovanja osmero djece, pomoć ljekara zatražili i drugi članovi familije. “Skoro cijelu porodicu smo hitno uputili u beransku bolnicu, odakle su prebačeni u KCCG. Srećom, djeca i ostali članovi porodice su prošli bez težih posljedica i izliječeni su“, kazala je ona jučer Vijestima.

Pedagog u rožajskom Centru za socijalni rad Esko Plunac ocijenio je da ima prostora za pokretanje postupka oduzimanja starateljstva nad djecom, ako je tačno da su “liječena” opasnim insekticidom. On tvrdi da ni iz jedne institucije nisu zvanično obaviješteni o trovanju djece.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije