Usred ljeta: Zašto se stanovnici glavnog grada Srbije guše u dimu?

0
Radiosarajevo.ba
Usred ljeta: Zašto se stanovnici glavnog grada Srbije guše u dimu?
Foto: AirVisual / Dim iznad Beograda uzrokovao požar na deponiji Vinča

U sred ljeta, veliki dio Beograda u nedjelju ujutro prekrio je dim. U zraku se osjeti miris paljevine, zbog čega se veliki broj stanovnika glavnog grada Srbije žalio na društvenim mrežama. 

Koncentracija PM 2.5 čestica u Beogradu je pet puta veća od preporučenog izlaganja, a svim osjetljivim grupama preporučeno je da izvan kuće nose zaštitne maske, piše Nova.rs.

Stranica AirVisual izdala je upozorenje na kvalitet zraka u Beogradu, a građanima se preporučuje da zatvore prozore i uključe prečišćivače zraka ukoliko ih imaju.

Koncentracija PM 2.5 čestica je bila najveća poslije 11 sati, ali je nakon 12 sati blago opala. Stranica koja prati kvalitetu zraka Air Visual ističe da je zrak u Beogradu nezdrav za osjetljive grupe ljudi. 

Brojni mediji javljaju kako su Beograđani istakli da ne može normalno da se diše u glavnom gradu Srbije te su zatražili reakciju nadležnih.

Podsjećamo, dim je prekrio centar Beograda, naselja Borču, Novi Beograd i Zemun, a krivac za ovakvo stanje je veliki požar koji je u subotu navečer buknuo na deponiji u Vinči, piše Nova.rs.

Ovaj problem izazvao je reakcije na društvenim mrežama, a naročito na Twitteru

Opozicione stranke tvrde kako je "nevjerovatno da zvanične institucije nisu izdale upozorenje građanima na povećanje dima i mogućnost prisustva veoma opasnih supstanci u zraku" što je navela na zvaničnom profilu Demokratska stranka odnosno njen ogranak iz Novog Beograda.

Zašto na zvaničnim stranicama Grada Beograda na društvenim mrežama nije bilo izdatih upozorenja ali ni preporuka za građane, pitanje je koje stanovnici Beograda postavljaju za gradonačelnika Zorana Radojičića te njegovog zamjenika Gorana Vesića.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije