U Srbiji uhapšen bivši saradnik Zelenskog: U zamjenu za slobodu otkriva državne tajne?

4
Radiosarajevo.ba
U Srbiji uhapšen bivši saradnik Zelenskog: U zamjenu za slobodu otkriva državne tajne?
Foto: Twitter / U Srbiji uhapšen bivši saradnik Zelenskog: U zamjenu za slobodu otkriva državne tajne?

Pripadnici srbijanske policije su ovih dana uhapsili Andrija Naumova, bivšeg bliskog saradnika ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Prema prvim informacijama, Naumov je uhapšen na jugu Srbije s jednim Nijemcem, navodno njegovim vozačem, pod sumnjom za pranje novca.

O njihovom je hapšenju izvijestio i srpski MUP navodeći da su im granični policajci na prijelazu Preševo sa Sjevernom Makedonijom pronašli 607.990 eura i 124.924 dolara u gotovini te dva draga kamena smaragda.

Profesor Rosensaft poziva na priznanje genocida u Srebrenici - Jevreji jedinstveni u podršci BiH

Profesor Rosensaft poziva na priznanje genocida u Srebrenici - Jevreji jedinstveni u podršci BiH

Ni novac ni drago kamenje nisu prijavili te ih se tereti da su oboje stekli kriminalnim aktivnostima i s njima pokušali napustiti Srbiju.

Prijeti im zatvorska kazna

Naumovu i njegovom vozaču prijeti kazna od jedne do 12 godina zatvora, no ukrajinski mediji pišu da bi Naumov mogao otkriti neke ukrajinske državne tajne u zamjenu za svoju slobodu.

Naime, on je donedavno bio jedan od šefova ukrajinske obavještajne službe SBU dok ga Zelenski nije smijenio optuživši ga za veleizdaju.

Naumov je u SBU došao 2019., a u julu prošle godine imenovan je šefom Odjela za unutarnju sigurnost.

Ukrajinu je, prema pisanju lokalnih medija, napustio tek nekoliko sati prije početka ruske invazije, a svoju je porodicu u inozemstvo poslao ranije.

Njega je Zelenski službeno smijenio krajem marta tvrdeći da je počinio veleizdaju i nazvavši ga antijunakom koji je prekršio svoju vojničku zakletvu, piše Index.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije