U Srbiji pronađeno više od 800 mrtvih ptica zaštićene vrste: Sumnja se na trovanje

0
Radiosarajevo.ba
U Srbiji pronađeno više od 800 mrtvih ptica zaštićene vrste: Sumnja se na trovanje
FOTO: / Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Članovi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) pronašli su više od 800 mrtvih ptica na oranicama kod kikindskog sela Nakovo. Među njima je bilo najmanje 434 gačca, lovostajem zaštićene vrste, i 373 čavke koje zakon štiti kao zaštićenu vrstu.

Sve okolnosti ukazuju na masovno trovanje, što treba da bude potvrđeno laboratorijskim analizama u nadležnom veterinarskom institutu. Ornitolozi kažu da je ovo do sada najveći pojedinačni pomor ptica nastao uslijed trovanja u ovom dijelu Evrope.

Nakovčanin i pčelar Ranko Samardžija u subotu je otišao da obiđe svoje košnice na dvije lokacije sjeverno od sela. Već kod posljednjih kuća primijetio je mrtve ptice prvo po putu, potom uz kanal, a na kraju i one koje vise sa drveća i žbunova. 

Emotivna poruka Bože Vreće povodom Kurban bajrama: Iskreno srce uvijek ozari božanska ljubav

Emotivna poruka Bože Vreće povodom Kurban bajrama: Iskreno srce uvijek ozari božanska ljubav

Ranka je ubrzo nakon dijeljenja snimka prizora pozvao Milan Ružić, izvršni direktor DZPPS-a, i zamolio za više informacija. Nije samo trovanje gačaca razlog za uzbunu: upravo tu pored Nakova jedan par orlova krstaša ovog proljeća je počeo da pravi gnijezdo, a veliki broj otrovanih ptica po poljima gotovo izvjesno može da privuče orlove i ubije ih.

Uginule ptice zakopane su u jamu na rubu oranica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije