U Srbiji pet gradova odustalo od dočeka Nove godine

Anadolija
U Srbiji pet gradova odustalo od dočeka Nove godine
Pet gradova u Srbiji do sada je na inicijativu građana odustalo od javnog dočeka Nove godine na trgovima, zahtjevajući peticijom da se novac planiran za to proslijedi u humanitarne svrhe.

Sve je počelo u Požegi gde su lokalne vlasti prihvatile zahtjev građana da se odustane od novogodišnjeg slavlja na trgu i koncerta te da se novac preusmjeri za popravku skenera u užičkoj bolnici.

Nakon što je u Požegi "probijen led", mnogi gradovi u Srbiji su podnijeli peticije sa sličnim zahtjevima, a drugi grad koji je otkazao doček, zarad toga da se pomogne djeci bez roditeljskog staranja jeste Novi Pazar, pa će 73 mališana dobiti po deset hiljada dinara (oko 80 eura).

U humanitarni fond cijeli iznos planiran za proslavu Nove godine preusmjerilo je i Vranje, kao treći grad koji se odrekao dočeka, a tome su se pridružili i Zvečan i Knjaževac.

U Zvečanu sav novac će se upotrijebiti za liječenje njihovog sugrađanina, dječaka Nikole Markovića, dok će Knjaževac finansijski pomoći liječenju njihovih sugrađana, dva dječaka koji boluju od multipleskleroze.

U glavnom gradu Srbije, Beogradu, koji na doček Nove godine potroši i najviše novca, pokrenuta je prije desetak dana peticija "Budimo humani - Nova godina za Novi život", a koju je u vrlo kratkom roku potpisalo preko 30.000 građana.

"Nadam se da će uspjeti ova inicijativa, jer svakako je pametnije da se ta sredstva preusmjere za bolesnu djecu i druge vidove liječenja, nego što se velika sredstva izdvajaju za estradne umjetnike koji pjevaju. Nemam ništa ni protiv njih, ali mislim da je ovo pametnije“, kazala je u anketi koju je uradila ekipa AA Nina Popović iz Beograda.

Velika većina anketiranih Beograđana, gotovo svi, podržali su ovu inicijativu i pridružili se u stavu kako potpisnica peticije, tako i stavu anketirane Nine Popović.

Peticija nije uspjela da otkaže doček Nove godine, ali gradske vlasti glavnog grada Srbije nisu ostale nijeme na ovu temu.

Naime, kako je gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio, dočeka će na trgovima biti, ali će grad također i donirati novac roditeljskoj kući "Zvončica“ za djecu oboljelu od raka.

"To je veoma lijepa i humana ideja i mislim da je veoma važno što su građani pokazali solidarnost u želji da pomognu onima kojima je to zaista potrebno. Ovakve akcije uvijek treba podržavati i zato će Grad Beograd jedan dio sredstava upravo preusmjeriti na one kojima je naša pomoć potrebna“, izjavio je Mali.

Dodao je da, s obzirom na to da gradska vlast na proslavu Nove godine na gradskim ulicama gleda kao na investiciju, a ne kao na trošak, smatra "da je važno da se ona svakako održi, da se zaradi novac, kako bi bili u mogućnosti da pomognu svojim sugrađanima, kojima je to potrebno“.

Potpisivanju peticije i učestvovanju u akciji da se novac od proslave Nove godine proslijedi u humanitarne svrhe i dalje se pridružuju gradovi, a posljednji su to učinili Kruševac, koji za cilj ima da pomogne Dječijem odjeljenju Opće bolnice u tom gradu i Kikinda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije