U Srbiji buknulo novo žarište, nalazi se na samoj granici sa BiH

Radiosarajevo.ba
U Srbiji buknulo novo žarište, nalazi se na samoj granici sa BiH
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Grad u Srbiji, Sremska Mitrovica, od ponedjeljka uveo je vanrednu situaciju i iz preventivnih razloga, odnosno zbog blizine Šapca koji je označen kao žarište.

Ispostavilo da je i ovaj grad na udaru koronavirusa. U mitrovačkoj bolnici smješteno je oko 80 oboljelih od COVID-19.

Razlog pojave novog žarišta je, najvjerovatnije, blizina Šapca, koji se nalazi na samoj granici sa Bosnom i Hercegovinom, gdje se na dnevnom nivou otkrije stotinu novooboljelih, što je približno broju za prva tri mjeseca od pojave ovog virusa.

U Šapcu je sada inficirano više od 900 ljudi, oko 170 sa srednjom i težom kliničkom slikom hospitalizovano je u šabačkoj COVID bolnici, dok je u samoizolaciji preko 1.000 ljudi.

Čim je ograničen rad kafića u Šapcu do 20 sati, šabačke kafedžije upozoravale su da će se korona proširiti na susjedne opštine i gradove, jer će mladi odlaziti u provod u ta mjesta.

"Mi smo znali da će ovo da se dogodi i upozoravali smo da će ograničavanjem rada kafića do 20 sati mladi potražiti nova mjesta za izlazak. Mi smo svjesni kako se ovaj virus širi, i predlagali smo gradonačelniku Šapca da se objekti ne zatvaraju, već samo da se pooštre mjere, a ovako smo došli u situaciju da smo svi na šteti", kaže jedan vlasnik od kafića u Šapcu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije