Preminuo Srbijanac koji je vratio koronu u Italiju: Viđao se s ljudima i pored simptoma

Radiosarajevo.ba
Preminuo Srbijanac koji je vratio koronu u Italiju: Viđao se s ljudima i pored simptoma
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Srbijanac koji je, kako se sumnja, zarazio najmanje četvoro ljudi, među kojima je i biznismen koji je potom sijao koronavirus u italijanskoj pokrajini Veneto preminuo je od posljedica COVID-19, saopćio je guverner pokrajine Luca Zaia, prenosi portal Lagone.it.

"Nismo još registrovali čitav lanac zaraze. Znamo da se zarazio u Srbiji i virus donio ovdje", rekao je Zaia, dodajući da je do sada 52 ljudi povezanih s ovim slučajem u samoizolaciji.

On je rekao da situacija postaje ozbiljna, jer je registrovano više od 118 stranih državljana koji su "uključeni u širenje zaraze u Venetu".

"Unijeli su virus spolja. Zato je veoma važno da odmah uvedemo određene mjere kako bismo zaštitili građane", rekao je Zaia, navodeći da je Beograd nedavno uveo vanrednu situaciju i da "zato ne bi bilo loše da se italijanske vlasti bolje pozabave situacijom na Balkanu".

On smatra da je bila pogrešna odluka ukidanje obaveznog karantina po ulasku u Italiju.

Zaia je ranije objasnio da je preminuli srbijanski državljanin zarazio biznismena iz Vicenze koji je nedavno posjetio Srbiju i donio virus u Italiju.

On se u Italiju vratio 25. juna i uprkos simptomima se viđao s ljudima. Narednog dana je čak otišao i na posao, a kako je naveo Zaia, prisustvovao je i jednoj rođendanskoj zabavi.

Tek 28. juna se javi ljekaru jer mu se stanje pogoršalo, tad mu je i urađen test koji je pokazao da je Srbin pozitivan na koronavirus.

Prema riječima guvernera pokrajine Veneto, Srbinu je tom prilikom preporučena hospitalizacija, što je on odbio, ali je poslije nekoliko dana završio na intenzivnoj njezi.

Vjeruje se da je zarazio najmanje četiri osobe, koje su zajedno s njim putovale kolima iz Srbije.

"Koliko znam u kolima nisu nosili masku", istakao je Zaia za italijanske medije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije