U Sandžaku kolektivno osunećeno 300 dječaka

Anadolija
U Sandžaku kolektivno osunećeno 300 dječaka
Uz donaciju turskog Grada Bursa i organizaciju NVO Svetionik, u srijedu je u Novom Pazaru održana svečanost povodom kolektivnog obrezivanja za tri stotine dječaka u Sandžaku. 

U okviru projekta "Kolektivi sunet" koji Grad Bursa i ove godine nastavlja na području Balkana, u Novom Pazaru i okolini, obrezano je 130, a u Rožajama, Petnjici i okolnim mjestima 170 dječaka. 

Na skupu u Koncertnoj dvorani Kulturnog centra u Novom Pazaru, pored dječaka i njihovih porodica, prisustvovali su gosti iz Burse, Rožaja i predstavnici Grada Novog Pazara. 

Predstavnik Udruženja građana "Svetionik" iz Novog Pazara, Muhammed ef. Demirović, je, podsjetivši na riječi poslanika Muhammeda, a. s., da "Allahova pomoć neće prestati dok god ljudi jedni druge budu pomagali", istakao da Republika Turska i turski narod od prvih dana, otkad su donijeli islam na ove prostore, pruža ruku podrške narodu na ovom području. 

"Allahova podrška je uz njih ne samo što su oni uz nas, nego uz sve muslimane širom svijeta, i ne samo muslimane već su uz svakog potlačenog na ovoj Zemlji na kojoj živimo. Potvrda ovoga je i ovaj sunet, organizovan i finansijski podržan od naše braće iz Burse", rekao je Demirović, zahvalivši se gostima i predstavnicima Grada Burse. 

Demirović je dječacima poželeo da ovi dani budu početak berićetnog života u hajiru (dobru) i pokornosti Allahu. 

Predstavnik Grada Burse Ibrahim Karaman je, u obraćanju prisutnima, naglasio da će Bursa u narednom periodu nastaviti da jača historijske veze sa regijom Sandžak. 

"Mi smo braća i uvijek ćemo ostati braća. Imamo čvrste i tople odnose i s ovakvim manifestacijama ćemo nastaviti i u narednom periodu. Imamo aktivnosti i u drugim zemljama Balkana, u Crnoj Gori, Kosovu, Makedoniji... Prošle, 2016., godine u Srbiji, Crnoj Gori, Kosovu i Makedoniji smo organizirali sunet za 1.100 , a ove, 2017., godine u ovom regionu za 1.715 dječaka", rekao je Karaman koji je direktor Odsjeka socijalne poslove i obrazovanje Grada Burse. 

Tokom realizacije i ovog kolektivnog suneta prednost je porodicama sa slabijim imovinskim stanjem i romskim porodicama.

Sunet ili obrezivanje jedan je od obaveznih propisa za muslimane i, tradicionalno, za svaku muslimansku porodicu, predstavlja svečani čin. 

Tradicija kolektivnog suneta u Novom Pazaru i Sandžaku zaživjela je u zadnjih desetak godina uz pomoć donacija iz Turske kada se za tu priliku posebno posvjeti pažnja za socijalno ugrožene porodice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije