Sporna historija ili kvalitet: Zašto su stopirani udžbenici na bosanskom jeziku

Radiosarajevo.ba
Sporna historija ili kvalitet: Zašto su stopirani udžbenici na bosanskom jeziku
/ Foto: obs/AGR
U Srbiji je stopirana procedura odobravanje udžbenika na bosanskom jeziku, jer stručnjaci i historičari ne mogu da se saglase sa onim što u njima piše.

Beogradske Večernje novosti donose da su sporne tvrdnje iz udžbenika da je Povelja Kulina bana starobosanski dokument, da je pisana bosančicom, zasebnim bosanskim pismom, smeta im što je Raška oblast preimenovana u Sandžak, a u zvanične praznike, o kojima djeca treba da uče, uvršten je Dan Sandžaka.

Prema navodima lista, zbog tih činjenica stopirano je odobravanje udžbenika za historiju, Svijet oko nas, Priroda i društvo.

Predsjednik Bosanskog nacionalnog vijeća Esad Džudžo rekao je da su za nastavu na bosanskom jeziku nedostajala 52 udžbenika, a da je odobren samo jedan.

On smatra da ovakvi udžbenici moraju biti odobreni, te da je riječ o "identitetskim pitanjima".

Rukovodilac Centra za razvoj programa i udžbenika Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Eleonora Vlahović rekla je da najveći broj udžbenika nije dobio saglasnost, ne zbog istorijski spornih činjenica, već zbog propusta koji se tiču standarda kvaliteta, ishoda, zadataka, koji se zadaju djeci.

Prema njenim riječima, udžbenici su odbijani i jer je od djece u trećem razredu traženo da skalpelom probuše rupu na kartonu ili da odu u šumu i nešto uberu, čime se dovode u opasnost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije