U Podgorici inaugurisan reis Islamske zajednice u Crnoj Gori

0
Anadolija
U Podgorici inaugurisan reis Islamske zajednice u Crnoj Gori
Foto: AA / Sa inauguracije reisa Fejzića u Podgorici

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić, inaugurisan je na svečanosti u Osmanagića džamiji u Podgorici.

Na ceremoniji kojoj su prisustvovali poglavari islamskih zajednica regije i Turske, Fejziću je dodijeljena menšura, dokument kojim se potvrđuje njegovo imenovanje.

Fejziću je menšuru, šerijatsko-pravno ovlaštenje da može valjano vršiti dužnost prvaka muslimana u Crnoj Gori, uručio predsjednik Uprave za vjerske poslove Turske Ali Erbaš.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Svečanom činu uručenja menšure prisustvovali su predstavnici islamskih zajednica i mešihata iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Albanije, Turske, Slovenije, Srbije i Sjeverne Makedonije.

Takođe, prisutni su bili i ambasadorica Turske u Crnoj Gori Songul Ozan, kao i potpredsjednik Skupštine Crne Gore Ervin Ibrahimović.

Fejzić je, nakon što mu je dodijeljena menšura, poručio da će se "preuzimajući emanet upravljanja Islamskom zajednicom, kao i do sada, oslanjati na Alahovu pomoć".

"Upravljanje Islamskom zajednicom u Crnoj Gori, koliko je velika čast, toliko je i veliki emanet. Obaveza Islamske zajednice u Crnoj Gori je da doprinosi međusobnom uvažavanju i razumijevanju. Trudićemo se da razumijemo druge i drugačije, kako bi drugi razumjeli nas.

Jedinstvo je ključ u našim različitostima. Želimo da iza nas ostanu dobra djela i dobri počeci, kojih će se naši potomci sjećati. Neka Islamska zajednica bude od haira i koristi zajednici, vjernicima i državi Crnoj Gori", kazao je Fejzić.

Predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turske Ali Erbaš kazao je u svom govoru da "udruživanjem snaga i jačanjem veza, islamska društva mogu ponuditi rješenja za probleme koji su prisutni u svijetu": "Gospodar nam poručuje: 'Jedni drugima pomažite u dobročinstvu i čestitosti, a ne učestvujte u grijesima.' Imamo veliku odgovornost u ovom trenutku. Posebno se trebamo kloniti svih vrsta aktivnosti koje će štetiti bratskim odnosima. Moramo biti svjesni bratske veze među nama i u tom smislu trebamo graditi vjersku službu", kazao je Erbaš.
On je čestitao Fejziću reizbor na mjesto reisa IZ-a u Crnoj Gori. "Siguran sam da će ovom ummetu, narodu i državi donijeti svako dobro", istakao je Erbaš.

Rifat ef. Fejzić u novembru prošle godine ponovo je izabran za reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori, na Izbornoj skupštini Posebnog izbornog tijela za izbor reisa održanoj u Podgorici. Kao kandidat dvanaest medžlisa i jedini kandidat za reisa, Rifat ef. Fejzić tajnim glasanjem dobio je tada 45 glasova od 47 prisutnih članova izbornog tijela koje čine članovi Sabora, Mešihata i Islamskog vijeća Islamske zajednice u Crnoj Gori.

Rifat Fejzić funkciju reisa obavlja od 2003. godine. Završio je islamski fakultet Univerziteta Dokuz Eylul u Izmiru. Govori turski jezik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije