Tajni dokumenti / U Pandora papersu ime i Vučićevog kuma

03. 10. 2021. u 23:42:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Milioni dokumenata koji su procurili iz 14 agencija za osnivanje offshore kompanija otkrivaju tajne 35 sadašnjih i bivših svjetskih lidera zajedno sa 400 funkcionera iz više od 90 država.

Novinarsko istraživanje zasnovano na ovim dokumentima pod nazivom Pandorini papiri (Pandora Papers) otkriva sakrivene poslove kralja Jordana, predsjednika Crne Gore, Ukrajine, Kenije i Ekvadora, premijera Češke Andreja Babiša, bivšeg premijera Velike Britanije Tonyja Blaira, čileanskog predsjednika Sebastiana Pinnera i brojnih drugih, a među njima se nalaze i pojedina imena iz Srbije.

U papirima se, kad je u pitanju Srbija, pojavljuje ministar finansija Siniša Mali, o kojem je KRIK objavio da novi papiri ukazuju na to da je definitivno bio vlasnik 24 stana, ali i Nikola Petrović, kum predsjednika  Srbije Aleksandra Vučića i direktor "Elektromreže Srbije" (EMS) u periodu od septembra 2012. do kraja 2016. godine.

U tekstu OCCRP-a navodi se da je Petrović postao vlasnik kompanije sa britanskih Djevičanskih Ostrva, koja je osnovana 2016. godine, preko švicarske konsultantske kuće "Fidinam and Alcogal".

Navodi se da prilikom osnivanja kompanije, Petrović nije obavijestio Alcogal da bi se mogao smatrati politički eksponiranom osobom, iako je toliko blizak sa predsjednikom Srbije, a to je naveo i njegov advokat (da nije politički eksponirana osoba).

Međutim, nakon formiranja kompanije Alcogal je otkrio njegovu političku poziciju i zatražio bankovno referentno pismo.

U tekstu se dalje navodi da je švicarska advokatska kancelarija odbila ovaj zahtjev konsultantske kuće, nudeći da sami napišu referentno pismo, što je Alcogal prihvatio.

Petrović je držao kompaniju u tajnosti od srbijanskih zvaničnika i nikada je nije prijavio, kao što zakon nalaže, navodi se dalje u tekstu u kom se ističe da im Petrović nije odgovorio na postavljena pitanja.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)