Veliki skandal: Razotkriveno bogatstvo svjetskih lidera

0
Radiosarajevo.ba
Veliki skandal: Razotkriveno bogatstvo svjetskih lidera
FOTO: Screenshot / Objavljeni 'Pandorini dokumenti'

Pandorina kutija je otvorena. Barem bi se tako moglo zaključiti prema naslovima na britanskom BBC-u i Guardianu koji su večeras objavili velike specijale pod nazivom "Pandorini dokumenti". "Razotkriveno skriveno bogatstvo i poslovi svjetskih lidera", glasio je, primjera radi, naslov na BBC-u.

"Najveće curenje offshore podataka razotkriva finansijske tajne bogatih i moćnih", javlja britanski Guardian.

Oba medija, ali i niz njihovih partneri iz drugih zemalja, tvrde da su otkrili tajne 35 aktualnih i bivših lidera te više od 300 javnih dužnosnika i osoba u jednom od najvećih curenja finansijskih dokumenata ikada!

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

Riječ je, tvrde, o oko 12 miliona različitih vrsta dokumenata koje je istraživalo najmanje 650 novinara iz 117 zemalja, predvođenih Međunarodnim konzorcijem istraživačkih novinara (ICIJ).

Među uključenim medijima je i portal Oštro koji je najavio "da će u idućim tjednima objavljivati priče o najistaknutijim osobama čiji su se poslovi našli u Pandorinim dokumentima".

Milioni dokumenata dokazuju tajne dogovore i imovinu više od 100 milijardera, 30 predsjednika i premijera te 300 javnih dužnosnika, otkriće je koje su u nedjelju popodne objavilo čak 150 svjetskih medija koje je surađivalo na istrazi. Riječ je o analizi za sada najveće količine procurenih podataka, nazvanih Pandorini dokumenti., piše portal direktno.hr.

Otkrilo se da je jordanski kralj Abdulah ima carstvo nekretnina vrijedno čak 100 miliona dolara, a nekoliko sati prije objave Pandorinih dokumenata u Jordanu je blokirane stranice Međunarodnog konzorcija.

Čak dva čelnika europskih zemalja navedena su u dokumentima. Češki premijer Andrej Babiš morat će odgovoriti na pitanja zašto je koristio offshore kompaniju da kupi dvorac vrijedan 22 miliona dolara. Ovo otkriće za njega dolazi u nezgodnom trenutku jer su mu za koji dan izbori.

Predsjednik Cipra Nicos Anastasiades morat će objasniti zašto je advokatska firma koju je osnovao optužena za sakrivanje imovine kontroverznog milijardera. Firma odbija sve optužbe, a Anastasiades tvrdi da nije imao veze s firmom otkad je postao vođa opozicije 1997. godine.

Nisu svi u Pandorinim dokumentima optuženi za sumnjive stvari. Pokazalo se da bivši britanski premijer Tony Blair i njegova supruga Cherie uštedili čak 321.000 funti u porezu kad su kupili zgradu u djelomičnom vlasništvu promenentnog bahraininskog ministra, koristeći rupu u zakonu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin o kojem se već godinama nagađa kako posjeduje nevjerojatno bogatstvo nije spomenut u dokumentima. Međutim, spomenuti su njegovi bliski prijatelji pa čak i njegov najbolji prijatelj iz djetinjstva Petr Kolbin, kojeg su kritičari nazivali 'Putinovim novčanikom', te i žena s kojom je Putin navodno bio u vezi, prenose hrvatski mediji pisanje britanskih, koje su potom objavili najugledniji svjetski mediji.

Radi se o najnovijem u nizu tajnih dokumenata koji su procuruli u posljednjih sedam godina, nakon FinCen Filesa, Paradise Papersa, Panama Papersa i LuxLeaksa.

Iako su dokumenti objavljeni prije svega nekoliko sati, već je uslijedila prva reakcija.

Pakistanski premijer Imran Khan objavio je kako će biti pokrenuta istraga protiv svih Pakistanaca koji su navedeni u Pandorinim dokumentima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije