Dokumenti sa Djevičanskih Ostrva: Ministar iz Srbije bio vlasnik 24 stana

2
Radiosarajevo.ba
Dokumenti sa Djevičanskih Ostrva: Ministar iz Srbije bio vlasnik 24 stana
Foto: Tanjug / Siniša Mali, ministar finansija Srbije

Novinari KRIK-a iz Srbije su u okviru Pandorinih papira (Pandora Papers) došli do dokumenata koji pokazuju da je ministar finansija Srbije Siniša Mali bio vlasnik 24 luksuzna apartmana na bugarskom primorju.

Mali je kao vlasnik dvije offshore kompanije sa Britanskih Djevičanskih Ostrva kupio 23 stana, a još jedan je kupio na svoje ime, naveli su u KRIK-u.

Krik navodi da je prvo agencija „Trident Trust“ za Malog registrovala dvije offshore kompanije: „Brigham Holding & Finance Inc.“ i „Etham Invest & Finance Corp.“, a one su zatim kupile dvije firme u Bugarskoj „Erma 11“ i „Erul 11“ koje su u svom vlasništvu imale apartmane.

Vozač autobusa u Njemačkoj pod istragom: U prevrtanju poginulo četvero ljudi, brojni povrijeđeni

Vozač autobusa u Njemačkoj pod istragom: U prevrtanju poginulo četvero ljudi, brojni povrijeđeni

U dokumentima o kupoprodaji stanova, Mali je bio naveden kao direktor offshore kompanija sa Britanskih Djevičanskih Ostrva, pa su ga tako novinari KRIK-a ranije povezali sa ovim nekretninama.

Nova dokumenta u projektu „Pandorini papiri“, certifikati o vlasništvu nad firmama, otkrivaju da je bio i vlasnik ovih kompanija.

Kupovinu stanova Mali je proveo tokom 2012. i 2013. godine, u vrijeme kada je bio ekonomski i finansijski savjetnik tadašnjeg prvog potpredsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.

Na toj funkciji Mali je bio zadužen za pregovore s Ujedinjenim Arapskim Emiratima oko ulaganja u kapitalne projekte – privatizaciju nacionalne avio-kompanije „JAT“ i izgradnju „Beograda na vodi“.

Više o ovoj temi pročitajte na linku OVDJE

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije