U Hrvatskoj se povlači lijek za djecu: Prodaje se i u BiH

0
Radiosarajevo.ba
U Hrvatskoj se povlači lijek za djecu: Prodaje se i u BiH
Foto: Pixabay / Apoteka / Ilustracija

Hrvatska Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) upozorila je ovog petka na popularni lijek za djecu koji se povlači s polica, i to iz preventivnih razloga. Kako se navodi u njihovom saopštenju, riječ je o lijeku Fluimukanu Junior od 20 mg/ml oralnoj otopini firme Sandoz d.o.o., a povlače se isključivo serije - MS8992 i NB5852.

"Povlačenje se provodi iz preventivnih razloga, do razine apoteka. Navedene serije lijeka povlače se temeljem sumnje u neispravnost u kakvoći koja se odnosi na moguću pojavu onečišćenja otopine česticama ambalaže", objavljeno je. 

Lijek se izdaje bez recepta. Na tržištu Republike Hrvatske u prometu nije dostupan lijek iste jačine i istog farmaceutskog oblika, međutim za predmetne terapijske indikacije dostupni su drugi lijekovi.

Prikupljen novac za liječenje: Amina Zjakić specijalnim sanitetskim avionom krenula ka Istanbulu

Prikupljen novac za liječenje: Amina Zjakić specijalnim sanitetskim avionom krenula ka Istanbulu

Bolesnici se trebaju obratiti svome liječniku ili ljekarniku u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutačne terapije, poručili su iz HALMED-a.

"Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije", upozoravaju, piše Vecernji.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije