Upozorenje iz Hrvatske za serije lijeka Iberogast: Pacijenti koji su ga koristili da se jave ljekaru

1
Radiosarajevo.ba
Upozorenje iz Hrvatske za serije lijeka Iberogast: Pacijenti koji su ga koristili da se jave ljekaru
Foto: zenicablog.com / Ilustracija

Kompanija Bayer d.o.o., nosilac odobrenja za stavljanje u prodaju lijeka Iberogast oralne kapi, tečnosti (9 biljnih preparata), na zahtjev Agencije za lijekove i medicinske proizvode iz Hrvatske (HALMED), sprovodi postupak privremene obustave primjene i distribucije serija DR08202, DR08606 i DR08250 ovog lijeka.

Postupak se sprovodi na osnovu prijave sumnje na nedostatak u kvalitetu lijeka, koji se odnosi na rezultat van granice specifikacije tokom ispitivanja stabilnosti.

Obustava će važiti do okončanja provjere, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena.

Poslano pismo EUFOR-u, PIC-u, OHR-u i EU: 'Rasporedite NATO snage na granici BiH i Srbije'

Poslano pismo EUFOR-u, PIC-u, OHR-u i EU: 'Rasporedite NATO snage na granici BiH i Srbije'

Nisu primljene nikakve sumnje na neželjene efekte u vezi sa serijama lijeka u pitanju.

Na tržištu Republike Hrvatske postoje i druge serije ovog lijeka na koje suspenzija ne utječe, kao i drugi lijekovi iz iste terapijske grupe.

Svi smo čuli za placebo efekat, ali znate li šta je nocebo?

Svi smo čuli za placebo efekat, ali znate li šta je nocebo?

Pacijenti treba da se obrate svom ljekaru ili farmaceutu ako imaju bilo kakva pitanja u vezi sa trenutnom terapijom.

"Podsjetimo, zdravstveni radnici su dužni da prijave HALMED-u svako neželjeno djejstvo lijeka, kao i nedostatke u kvalitetu lijeka. Pacijenti kod kojih je došlo do neželjenog djejstva lijeka mogu neželjeno djejstvo prijaviti i direktno HALMED-u, uz preporuku da se za svako neželjeno djejstvo koje primijete, jave ljekaru ili farmaceutu za savjet kako da nastave terapiju", navodi se u saopćenju HAMLED-a kojeg su prenijeli hrvatski mediji.

U međuvremenu, na adresu portala Radiosarajevo.ba stigla je i reakcija Bayera u kojoj se navodi:

"Naveli ste, da se Bayerov lijek Iberogast oralne kapi, tekućina, povlači sa tržišta u Hrvatskoj. Kroz ovu komunikaciju naveli ste čitaoce na pogrešan zaključak, da se lijek Iberogast, oralne kapi, tekućina, povlači sa tržišta, što ne odgovara činjenicama. Dodatno, serije, navedene za privremenu obustavu u Hrvatskoj, nisu ni dostupne na tržištu Bosne i Herzegovine.

U skladu sa važećim zakonima o lijekovima u Hrvatskoj, privremena obustava (prekid) prometa je bitno različit pojam od povlačenja lijeka sa tržišta, otuda i naš zahtjev. Suštinski, povlačenje lijeka znači niz aktivnosti usmjerenih da se proizvod više ne nađe na tržištu, ali privremena obustava prometa, kao što je slučaj u Hrvatskoj, znači da je proizvod u prometu na tržištu, samo se navedene serije zadržavaju na lokaciji na kojoj su se zatekle, do daljnjeg."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije