U Hrvatskoj se namnožile opasne zmije: "Baš su velike, svako malo ih vidim"

2
Radiosarajevo.ba
U Hrvatskoj se namnožile opasne zmije: "Baš su velike, svako malo ih vidim"
Foto: A. Č. / Radiosarajevo.ba / Poskok

Četvrti slučaj ugriza poskoka zvoni na uzbunu u splitskoj bolnici. Ženu s područja Vrgorca otrovnica je ugrizla u dvorištu kuće. Poznavatelji zmija u okolini kažu da se poskoka namnožilo, pa svi koji odlaze u prirodu i oni koji žive blizu prirode moraju pojačano paziti.

"Nije uobičajeno vidjeti zmije po mokrini, ali u sedam sati išla sam malo boba ubrati. I nije bio poskok, ali je, mislim, bila riđovka", kazala je Damirka Mihanović iz Sitna Donjeg Novoj TV.

Kuća im je u prirodi, ona i suprug često su u polju. I upozoravaju da zmija zaista ima.

Posjetili smo Tučepe: Evo koliko koštaju sladoled, kafa i pivo

Posjetili smo Tučepe: Evo koliko koštaju sladoled, kafa i pivo

"Svako malo ih sretnem, putem do polja sigurno dvije-tri pregažene. Kako odem po šparoge, nema puta da ne vidim dvije-tri", kazala je Mihanović, a njen suprug Stipe dodaje: "Ja sam više plašljiv od nje. Kad to ugledam, volio bih prije sresti na cesti vepra ili leoparda nego nju."

Gospođu od oko 70 godina ovih dana poskok je ugrizao dok je radila oko kuće. Iako je bila u čarapama i papučama, zubi su prošli dovoljno duboko. Ljekar iz Vrgorca koji ju je prvi primio odmah je odlučio da je se preveze u Split.

"Normalno, ako postoji sumnja da je takva životinja, nema dvojbe", rekao je Andrija Babić, voditelj hitne medicine Vrgorac.

Serum su joj dali u splitskoj bolnici jer ga je bolje zbog moguće reakcije primiti pod bolničkim nadzorom.

"Želim naglasiti da mi protuotrov imamo, svaka udaljena ispostava u našem Zavodu ima protuotrov", uvjerava Babić.

Sin ugrizene žene kaže da je bolje. U bolnici u Splitu potvrđuju da seruma protiv ugriza ima dovoljno. Doduše uvoznog, jer domaćeg iz Imunološkog zavoda još uvijek nema.

Na popularnom izletištu u BiH pojavilo se najmanje pet poskoka

Na popularnom izletištu u BiH pojavilo se najmanje pet poskoka

Zmijolovci koji su prodavali poskoke zbog otrova i izrade seruma kažu da zmije više niko ne lovi. Poskoci su izrasli i namnožili se, a i zaštićeni su.

 "Polja su zapuštena, ne radi se. Prije bi se koja zmija i ubila, a sad niko ne ubija. I to su stvarno velike zmije, višegodišnje", tvrdi Mihanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije