Poskok snimljen na Alipašinom Polju: Stručnjakinja otkriva odakle ova vrsta zmije u gradu

3
D.S.
Poskok snimljen na Alipašinom Polju: Stručnjakinja otkriva odakle ova vrsta zmije u gradu
Foto: Kolaž / Emra Hamidović, poskok

Stanovnici naselja Alipašino Polje u Sarajevu izrazili su zabrinutost zbog sve učestalijeg susretanja s zmijama u svom okruženju.

Nedavno je jedna zmija snimljena u B fazi Alipašinog Polja, a građani traže reakcije nadležnih.

"Naselje B faza već par dana građani primjećuju gmizavce- zmije. Molimo Vlada Kantona Sarajevo , KJKP RAD Sarajevo, Općina Novi Grad Sarajevo , Univerzitet u Sarajevu - Veterinarski fakultet ...., da reaguju iz svoje nadležnosti. Stručne osobe ako mogu da nam pojasne o kojoj vrsti zmija se radi? Hvala aktivnim građanima na informacijama i fotografijama", navodi se na Facebook stranici grupe Mjesna zajednica Alipašino polje B-1.

Vlada FBiH dala saglasnost za usklađivanje vrijednosti općeg boda, sad iznosi 20,74 KM: Šta to znači

Vlada FBiH dala saglasnost za usklađivanje vrijednosti općeg boda, sad iznosi 20,74 KM: Šta to znači

Portal Radiosarajevo.ba kontaktirao je Emru Hamidović, doktoricu veterinarske struke, koja je objasnila o kojoj vrsti se radi.

"Radi se o poskoku, zmiji koja je otrovna. Poskok voli kamenita skrivena područja i češće se nalazi na takvim mjestima nego u gradu. Voli se skrivati u šupljine i prostore između osunčanih kamenja, u grad je došau u potrazi za hranom ili partnerom", kazala je Hamidović.

U sarajevskom naselju snimljena zmija: Građani traže pomoć

U sarajevskom naselju snimljena zmija: Građani traže pomoć

Kako je dodala, zbog sve češćih uništavanja njihove prirodne sredine, ubrzane urbanizacije i narušavanja ekosistrema, zmije su primorane silaziti u naseljena područja.

"Veća je vjerovatnoća da se u Sarajevu nađu neotrovne vodene zmije, ali očigledno zaluta i koji poskok jer u zadnjih par godina divlje i šumske životinje se sve češće nalaze u gradovima", zaključila je naša sagovornica.

Potoje tri vrste zmija otrovnica području BiH:

Poskok

Otrov poskoka je snažan, te je jedina po život opasna vrsta zmije u BiH, u prošlosti ujed čak i smrtonosan (danas jako rijetki smrtni slučajevi, potpuni oporavak nakon sedam dana bolničkog liječenja).

Šarka ili riđovka

Otrov im snažno djeluje, ali ugrizi nisu toliko opasni kao kod poskoka. Kod ljudi ugriz izaziva bol, oticanje, razaranje okolnog tkiva, u kasnijim fazama može se javiti mučnina i povraćanje.
Zdravim odraslim osobama ugriz nije opasan po život, ali se ipak preporučuje liječnička pomoć.

Balkanski šargan

Ovo je najmanja zmija otrovnica u Evropi. Pretežno se hrani skakavcima. Mužjaci su svijetlo smeđi ili sivi, dok su ženke žućkaste. Na sredini leđa nalazi se gotovo uvijek jasna smeđa ili tamno siva cik-cak šara. Otrov šargana je vrlo slab te se često poredi sa ubodom pčela.

Posted by Sađida Sađa Balta on Monday, April 15, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije