U Hrvatskoj rekordan broj umrlih od gripe

Radiosarajevo.ba
U Hrvatskoj rekordan broj umrlih od gripe
Foto: EPA-EFE / Ilustracija
Ovogodišnja sezona gripe uzela je do sada najveći broj žrtava u Hrvatskoj. Čak 35 smrtnih slučajeva povezuje se s gripom, stručnjaci smatraju da je ta brojka bitno veća, no uzrok smrti se upkos gripi pripiše nekom drugom uzročniku.

Do sada je najveći broj umrlih bio 27 i to lani te 2010. godine za vrijeme pandemijske, odnosno svinjske gripe.

Vladimir Draženović, virusolog iz Nacionalnog centra za influencu pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, kaže da je ova sezona po mnogočemu nespecifična.

"Uočavamo jednu intenzivnu godinu, što po broju oboljelih, što po trajanju, ali i neuobičajenoj dominaciji B virusa, koja je trajala sve do unazad dvije sedmice", kaže Draženović.

Ove godine vrhunac gripe traje već punih deset sedmica.

"Jako dugo smo u tom visokom intenzitetu. Bolnice i čekaonice porodične medicine stalno su pune. Ima i brojnih komplikacija, a kako smo naveli, i nikad veći broj smrtnih slučajeva. Ove godine najviše su pogođene starije osobe i to mahom oni koji se nisu cijepili", kaže Draženović.

Inače, samo tokom prošle sedmiceu Nacionalni centar za gripu prijavljeno je šest hiljada novih oboljelih. Sada se ukupna brojka popela na 57 hiljada, tako da je za očekivati da će do kraja sezone biti i oko 70 hiljada oboljelih. Ipak, ta brojka nije potpuna, jer je riječ o prijavljenim oboljelima.

"Veliki broj oboljelih ne bude prijavljen tako da se ta brojka može pomnožiti minimalno s dva. Samim time može se reći da je ovo jedna od većih epidemija u posljednje vrijeme", kaže Draženović.

Iako je prošle sedmice zbog hladnog vremena broj zaraženih opet malo porastao, Draženović kaže kako ipak možemo vidjeti tendenciju slabljenja epidemije.

"Niske temperature i ova kasna zima zasigurno je utjecala na produljeno trajanje takozvanog vrhunca gripe. No, očekujemo kako će polako broj oboljelih opadati. Vjerujem da će visoke temperature koje su najavljene za sljedeću sedmicu pomoći", kaže Draženović.

Naime, očekuje se kako će ljudi više boraviti na otvorenom, da će se prostorije više zračiti, a i da će djeca u vrtićkim skupinama, gdje se virus najlakše širi, tako ipak biti rasterećenija od virusa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije