U Hrvatskoj osam novooboljelih, ukupan broj porastao na 113

Radiosarajevo.ba
U Hrvatskoj osam novooboljelih, ukupan broj porastao na 113
Foto: EPA-EFE / KB Dubrava Zagreb

U Hrvatskoj ima osam novih potvrđenih slučajeva novog soja koronavirusa (COVID-19), 113 zaraženih ukupno.

Saopćeno je to na jutrošnjoj press konferenciji Nacionalnog štaba civilne zaštite. 

"Prosjek dobi je 42.6 godina. To je razlog što je klinička slika dobra  u najvećem broju. Jedan bolesnik je na respiratoru. I dalje je stabilno", rekao je ministar zdravstva te zemlje Vili Beroš, prenosi Index.  

"Imamo tačan plan popunjavanja kreveta. Tek onda kad se popune svi intenzivni kreveti u Zaraznoj, slijedi popunjavanje KB Dubrava", kaže Beroš.

Alemka Markotić, direktorica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" podcrtala je da je najvažnija prevencija. 

"Spremni smo za sve opcije, najvažnija je prevencija. Apeliram na starije ne izlazite", rekla je Markotić.

Krunoslav Capak, direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo otkrio je da je 11 lijekara pozitivno.

Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović najavio je pojačanu kontrolu provedbe mjera.

"Policija će češće i više patrolirati, pogotovo na onim mjestima gdje se okuplja veći broj građana. Apelirat će na nužnost da se ne okuplja veći broj građana. Mi pratimo situaciju i vjerojatno ćemo nadopunjavat mjere koje će se onda odnositi na smanjenje rizika širenja. To se odnosi na dječja igraliišta i na još neka okupljanja, moramo zauzeti jasniji stav, i o sprovodima i o svadbama.... Morat ćemo naći mjeru kako da se to regulira u ovoj situaciji", rekao je Božinović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije