U Crnoj Gori uhapšene vođe jednog od deset klanova: Osumnjičeni za šverc 2.5 tona kokaina

0
Radiosarajevo.ba
U Crnoj Gori uhapšene vođe jednog od deset klanova: Osumnjičeni za šverc 2.5 tona kokaina
Foto: Vijesti.me / Viktor Drešaj

Osumnjičeni za šverc skoro 2,5 tona kokaina Vaso Ulić, njegov sin Nikola, Viktor Drešaj, Petar Miranović, Vukan Čoković Matić, Radomir Dobriša, Marinko Prelević i Veselin-Paro Pavličić, sinoć u petak, 19. jula, u operaciji "General su sprovedeni u spuški pritvor gdje će, odlukom sudije za istragu Višeg suda u Podgorici Suzane Mugoše, biti do 30 dana.

Pritvor je određen i Radoju Zviceru, Vuku Vuleviću, Ivanu Deliću, Radulu Božoviću i Draganu Pavličeviću, koji su u bjekstvu.

Ulići, Drešaj, Miranović, Čoković Matić, Dobriša, Prelević, Božović i Pavličić, uhapšeni su prije dva dana po nalogu specijalne tužiteljice Sanje Jovićević, zbog sumnje da su povezani sa u švercom skoro 2,5 tone kokaina iz Južne Amerike u Evropu i Australiju.

Srbija: Grom udario dvojicu muškaraca dok su brali maline

Srbija: Grom udario dvojicu muškaraca dok su brali maline

Kao organizatori kriminalne grupe označeni su stariji Ulić i vođa kriminalnog kavačkog klana, Radoje Zvicer.

Krivična prijava zbog sumnje da su povezani sa švercom droge podnijeta je i protiv ranije uhapšenih, predsjednika Opštine Budva Mila Božovića, Damira Mandića, Vjekoslava Lambulića i Radovana Pantovića, koji su juče saslušani u tužilaštvu, piše Cdm.me.

Iz Europola su naglasili da su crnogorske vlasti ove sedmice uhapsile devet osoba, koje se smatraju metama visoke vrijednosti, a bili su na ključnim pozicijama u organizacijama za trgovinu drogom zapadnog Balkana. Iz Europola su se zvanično oglasili povodom akcije "General".

Akcija Bella u Sarajevu: Uhapšen muškarac (35), zaplijenjeni spid, hašiš i marihuana

Akcija Bella u Sarajevu: Uhapšen muškarac (35), zaplijenjeni spid, hašiš i marihuana

"U ovoj akciji ciljano je ukupno 19 osoba. Četvorica optuženih su u zatvoru, a petero je još u bjekstvu. Ova akcija je rezultat nacionalnih istraga, saradnje i razmjene informacija putem Europola između australijske federalne policije i policije Novog Južnog Velsa, crnogorskog Specijalnog odjeljenja policije (Specijalno policijsko odjeljenje) i Uprave za borbu protiv droga Sjedinjenih Američkih Država (DEA). Istraga je pokrenuta nakon što su organi za sprovođenje zakona presreli 1,8 tona kokaina iz Evrope u Australiju između 2020. i 2021. godine", tvrdi se u saopćenju Europola.

"Neki od osumnjičenih navodno pripadaju jednom od najozloglašenijih i najnasilnijih crnogorskih klanova, dok su drugi osumnjičeni da vode sopstvene nezavisne kriminalne grupe. Jedan od osumnjičenih, vođa ove kriminalne grupe, navodno je odgovoran za više ubistava počinjenih tokom ratova bandi", dodali su iz Europola.

Devet osumnjičenih su već poznati organima za sprovođenje zakona, jer su se pojavili u brojnim ranijim istragama o trgovini drogom, ukazuje se.

"Istražitelji su identifikovali da su mreže u kojima su igrali vodeću ulogu razvile veliku logističku mrežu kako bi olakšale trgovinu drogom iz EU u Australiju. Bili su u mogućnosti da snabdijevaju kokain iz zemalja porijekla i transportuju ga za konačnu distribuciju na evropskim i australijskim krajnjim tržištima. Dan akcije 17. jula 2024. doveo je do pretresa na 15 lokacija u Crnoj Gori, devet hapšenja, zapljene dokumentacije, 22 komada vatrenog oružja i 722 komada municije, 15 vozila, 2 plovila, luksuzne satove i gotovinu", objašnjeno je u saopćenju Europola.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije