Turistički radnici na Makarskoj rivijeri kukaju: Apartmani prazni, cijene padaju

Radiosarajevo.ba
Turistički radnici na Makarskoj rivijeri kukaju: Apartmani prazni, cijene padaju
FOTO: Radiosarajevo.ba / Tučepi

Iako statistički podaci ne govore u prilog značajno lošijoj sezoni, manje-više se svi turistički akteri, što profesionalci, što obični privatni iznajmljivači, trgovci ili ugostitelji, slažu oko jednoga: ove godine prava ih je "špica zaobišla", piše Slobodna Dalmacija.

Tu informaciju je za ovaj medij potrdio i Jakša Medić, direktor Hotela Baška Voda, koji kaže da ove godine očigledno nije bilo overbookinga. Rekao je da špice ove godine nije ni bilo, ne samo u Baškoj Vodi, ili u Makarskoj, nego je u svim mjestima je bilo prostora za “više”.

Naša patrola / Makarska rivijera: Istražili smo koliko košta sedmica porodičnog odmora
Drugi pišu / U Hrvatskoj se smatra da će zbog bijega ljudi propasti turizam
Hrvatska / Jadran u očaju traži ugostiteljske radnike: Bosanci radije idu u Austriju
Ljetovanje / Cijene, usluga i kvalitetni sadržaji privlače sve više bh. turista u C. Goru

Turistička zajednica Makarska bilježi pad od nekih 5 posto u odnosu na lani. Kada se pogleda stanje na 20. avgusta 2017. godine, kada je u gradu pod Biokovom noćilo preko 15 hiljada gostiju, i usporedi s ovogodišnjih 14.370, na prvi bi se pogled reklo da situacija jest lošija, ali ne dramatična u postocima koji se daju čuti na ulici i u neformalnim razgovorima s turističkim radnicima.

Dok privatni iznajmljivači gledajući brojke imaju razloga za žaliti se, pa neki traže krivce u sve većem broju stanova-apartmana, premda je uzroka više, a među vodećim je zapravo stanje na globalnom tržištu, hotelijere muče neki drugi problemi. Ne žale se na pad noćenja, ali kada se sve zbroji i oduzme, stanje u turizmu daleko je od bajnog i puno kompleksnije od temeljnih statističkih podataka.

Iz hrvatske turističke agencije Delfin navode da posluju već 25 godina i jako dobro pamte bolja vremena, ne samo za turističke agencije koje teško vode bitku s internet prodajom i svjetski popularnim platformama, a koje za razliku od njih za tih 10-15 posto odrade sav posao, od prijave gosta pa do dovođenja gosta u apartman te odgovaranje na sve njegove molbe. Bolja vremena pamte, naime, prije svega u smislu kvalitetnih sezona.

"Sezona nije kao što se očekivala, lošija je svakako. S brojkama ne bismo izlazili, jer mi smo bili na nekom nivou kao lani, ali nije to to. Tržišta s fiksnim zakupom se, naime, jako teško prodaju. Reaktivirala su se tržišta poput Tunisa i Maroka gdje se sedam dana s avionskom kartom i polupansionom sada može naći već za 250 eura, a mi tome nikako ne možemo konkurirati", rekli su za Slobodnu Dalmaciju iz turističke agencije Delfin.

Više o ovoj temi pročitajte na portalu Slobodne Dalmacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije