Turisti i mještani Hvara pišu žalbe: "Cijene su nenormalne, trgovci nas varaju"

6
Radiosarajevo.ba
Turisti i mještani Hvara pišu žalbe: "Cijene su nenormalne, trgovci nas varaju"
Twitter / Hvar

Da su cijene na otocima znatno veće nego na kopnu, to se odavno zna. Trgovci tu činjenicu najčešće opravdavaju troškovima transporta, kao da se roba ne prevozi, međutim, najgore je što se posljednjih godina kontinuirano suočava s činjenicom da se one tokom turističke sezone i dodatno povećavaju.

Konkretno, cijene na otoku Hvaru momentalno rastu, a nerijetko se događaju i prevare kupaca, što ne trpe samo turisti, nego i stanovništvo toga mjesta.

Zaposlenici u upravi Grada Hvara se, kako je rečeno za Slobodnu Dalmaciju, zadnjih dana u tom smislu suočavaju s nizom pritužbi građana, o čemu oni često pišu i na društvenim mrežama.

Na primjer, navodi se da je cijena umaka "Presto Genovese Barilla' u "Studenca" bila 10 KM, a u njihovom online shopu ga uopšte nema. U to vrijeme u "Plodinama" u Jelsi je taj isti artikal snižen sa 7 na 4 KM, a ljudi se ipak pitaju zašto i te cijene uvijek moraju završavati na '... i 99', a u pravilu niko taj fening kupcima ne vraća, posebno se kupuje samo jedan artikal.

Hvar - undefined

Twitter: Hvar

Nadalje, cijena tjestenine "Pene Rigate" je u online shopu 2 KM, a u Hvaru je 3,5 km Cijena jedne litre viskija "Johnny Walker Red Label" je, koliko se sjećaju 62KM, a u njihovom online shopu boca od 0,7 litara košta 33KM.

Jedan Hvaranin se pita da li inspektori zaista zaduženi za to, jer u velikim prodavnicama po njegovim saznanjima oni uopšte ni ne zalaze.

"Potrebno je naglasiti da u ime Grada Hvara oštro osuđujemo takvu poslovnu politiku trgovačkih lanaca. Trend porasta cijena u sezoni postoji već nekoliko godina, pa smo iste artikle u junu plaćali skuplje nego u maju, da bi se u jesen opet cijene donekle snižavale, ali ono čemu svjedočimo ovoga ljeta je nedopustivo.

Cijene osnovnih artikala skaču i do 50 posto, a da ne govorimo o razlici cijena u pojedinim slučajevima i do 200 posto. Kao da stanovnicima našeg otoka nije dosta da su i van turističke sezone cijene u trgovačkim lancima više i do 30 posto u odnosu na one na kopnu", komentarisao je aktualne (ne)prilike koje itekako pogađaju sve ljude, Rikardo Novak, gradonačelnik Grada Hvara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije