Tri jake zemlje poslala poruku Europskoj uniji: 'Otvorite pregovore s BiH do kraja godine'

3
Radiosarajevo.ba
Tri jake zemlje poslala poruku Europskoj uniji: 'Otvorite pregovore s BiH do kraja godine'
Foto: EPA-EFE / BiH i Europska unija

Zapadni Balkan potrebno je integrirati u Europsku uniju jer je to najbolji način stabiliziranja stanja  u tom dijelu europskog kontinenta, objavili su u ponedjeljak, 2. oktobra, šefovi diplomacija Hrvatske, Austrije i Slovenije.

U zajedničkoj kolumni ministri Gordan Grlić Radman, Alexander Schallenberg i Tanja Fajon istaknuli su kako je ruska agresija na Ukrajinu učinila EU dodatno privlačnom za zemlje Istočnog partnerstva - Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju, dok se istodobno zemlje zapadnog Balkana suočavaju s prijetnjama stabilnosti bez presedana i pojačanim vanjskopolitičkim dvojbama.

Ministri stoga pozdravljaju novi pristup proširenju EU koji, za razliku od ranijih razdoblja, veću važnost pridaje geostrateškoj perspektivi s manje birokratiziranja.

Tužne vijesti: Preminuo legendarni trener, karijeru počeo u KK Bosna

Tužne vijesti: Preminuo legendarni trener, karijeru počeo u KK Bosna

Dodaju kako se prošlogodišnja odluka da se Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata temeljila se na strateškim promišljanjima.

"Potrebno je ipak istaknuti kako ovakav strateški pristup ne smije značiti snižavanje standarda proširenja EU. Cjelovita provedba reformi i dalje ostaje ključna", navodi se u stajalište troje ministara vanjskih poslova.

Tanja Fajon
A. K. / Radiosarajevo.ba: Tanja Fajon

Kao prvi korak navode potrebu da Europska unija otvori pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom do kraja ove godine.

Drugi korak je da Crna Gora mora nastaviti reformski put prema EU, što ovisi o formiranju nove vlade u zemlji, a treći korak je napredak koji je potrebno ostvariti u pregovorima s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Da li Bosna i Hercegovina može postati dio Europske unije do 2030. godine?

Da li Bosna i Hercegovina može postati dio Europske unije do 2030. godine?

Sve su članice EU pozvali na "kreativniji" i "dinamičniji" odnos sa zemljama-pristupnicama temeljen na pravednim i rigoroznim uvjetima, ali i na nekoj vrsti integracije već sada, primjerice učestvovanjem ministara iz regije u radu Vijeća za vanjske poslove EU

"Proširenje EU nije jedna od političkih opcija. To je danas - geostrateški imperativ", zaključili su Grlić Radman, Schallenberg i Fajon, prenosi Oslobođenje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije