Veliko istraživanje: Evo koliko građana BiH podržava članstvo u EU

3
Radiosarajevo.ba
Veliko istraživanje: Evo koliko građana BiH podržava članstvo u EU
Foto: EPA-EFE / BiH i Europska unija

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na posljednjoj sjednici usvojilo Informaciju Direkcije za europske integracije o rezultatima istraživanja javnog mnijenja "Stavovi građana o članstvu u Europskoj uniji i procesu integracija u Europsku uniju", provedenog u maju i junu 2023. godine na uzorku od 1.200 ispitanika na nivou cijele BiH.

Prema rezultatima ovog istraživanja, 73,3 posto ispitanika podržava ulazak Bosne i Hercegovine u Europsku uniju. Prethodne godine je ova brojka bila veća za 4,1 posto. 

U Federaciji BiH je ta brojka 86 posto, dok je u bh. entitetu Republika Srpska podrška 50,6 posto građana. U Brčko distriktu je podrška građana na 71,5 posto

Legenda Intera hvalila Džeku: "Zaslužio je ovaj Scudetto"

Legenda Intera hvalila Džeku: "Zaslužio je ovaj Scudetto"

Najveći broj, njih 36,3 posto, kao glavni razlog podrške članstvu u EU navode slobodu kretanja ljudi, robe i kapitala, dok 30,5 posto izdvaja garanciju trajnog mira i političke stabilnosti, a 22,4 posto poštovanje zakona i propisa. Unapređenje infrastrukture kao razlog podržavanja navodi 9,1 posto ispitanika.

Više od polovine ispitanika (52,7 posto) koji ne podržavaju ulazak BiH u EU kao najčešći razlog navodi strah od većih troškova života i poreza, dok 17,5 posto ispitanih smatra kako je razlog gubitak raznolikosti kultura, a 13,2 posto odgovorilo je kako je to prevelika centralizacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije