Angelina Eichhorst: 'Napredak je vidljiv, EU neće ostaviti Bosnu i Hercegovinu'

1
Radiosarajevo.ba
Angelina Eichhorst: 'Napredak je vidljiv, EU neće ostaviti Bosnu i Hercegovinu'
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Angelina Eichhorst i Borjana Krišto

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto održala je sastanak s generalnom direktoricom za Europu u Službi za vanjske poslove Europske unije Angelinom Eichhorst. 

Nakon ovog sastanka, Angelina Eichhorst se obratila medijima i rekla: "Sretna sam što smo imali konstruktivan sastanak danas. Tačno je da ste vi kao predsjedavajuća (Borjana Krišto) imali mnoge uspjehe u prethodnom periodu i mi to pozdravljamo u EU.

Utorak, 11. juli, je bio originalni povod mog dolaska, došla sam u Srebrenicu na obilježavanje godišnjice genocida. Bila sam dirnuta komemoracijom i iskustvima preživjelih i iskustvima porodicama žrtava.

Znate li koji su bh. igrači bili najbolji strijelci jugoslovenske fudbalske lige?

Znate li koji su bh. igrači bili najbolji strijelci jugoslovenske fudbalske lige?

Već sam vam zahvalila na konstruktivnim sastancima s vama, predstavnicima Vijeća ministara, predstavnicima vladajuće koalicije i sa stranačkim vođama. Bitno je slušati sve i EU je tu za sve. Hvala vam i vašim kolegama također za sve napore koje ste uradili da riješite prethodne probleme u VM, posebno u usvajanju zakona koje su dio reformske agende.

EU želi da vidi duh kompromisa i kontruktivnosti, i da se sve rješava kroz političke diskusije i političke razgovore. Nije jednostavno za koalicione partnere da se sastanu u ovim okolnostima, ali od vas tražimo da nastavite raditi u ovom duhu. Svi napori, jednostrani, da se uruši sve što je urađeno dosada su apsolutno neprihvatljivi. Sve što se radi protiv teritorijalnog integriteta je ilegalno i neprihvatljivo.

Angelina Eichhorst
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Angelina Eichhorst

Vladavina prava je ključna za funkcionalnost BiH, i to sam objasnila predstavnicima vlasti RS. Bilo je mnogo napretka, posebno u FBiH gdje je usvojen set energetskih zakona, a koalicioni partneri RS su prihvatili uspostavljanje tačke EUROPOL-a i predaniji rad na migracijama. Ovo je važan korak prema drugim izazovima agende ove koalicije za budućnost.

Ovo je šta EU traži i šta naše zemlje članice traže od vas. Posebno je važno u kontekstu predstojećeg sastanka vijeća u okviru sporazuma o Stabilizaciji, koji je zakazan za 19. juli. Još se čeka zakon o sukobu interesa, o slobodi pristupa informacijama, o sudovima, o Visokom sudskom tužilačkom vijeću, o instituciji obdsumena, to je cijeli paket propisa.

Četranest ključnih prioriteta su jasno navedeni i riječ je o obimnom poduhvatu, ali jednom koji je moguć. Ovo je svojevrsni kompas koji treba ići u pravcu unaprijeđenja kvaliteta života građana i ka putu u EU.

Godinama zastoja su građani gubili nadu i mnogo vremena. Ponavljali smo koliko su neprihvatljiva bilo kakva antiustavna djelovanja. EU je sa svoje strane spremna da se radi na pronalaženju rješenja, spremna je da pomogne, ali i spremna da je podvuče crtu u neustavnom djelovanju.

Na sastanku u Briselu, prije oktobarskih izbora, su postavljene smjernice, koje nisu bile jednostavne za prihvatiti, za djelovanje vlasti, koja je u rekordnom roku uspotavljena na nivoima u BiH.

Angelina Eichhorst
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Angelina Eichhorst

Naredne sedmice će Borjana Krišto ići da se sastane s Josephom Borrellom i ostalim predstavnicima EU. Najvažnija poruka će biti da se sva energija i napori vrate na napredak na EU putu.

Europska unija nije organizacija od prije 28 godina, mi smo dosta drugačiji sad. Radimo ubrzanom dinamikom kako bi jačali naše jedinstvo i pravili dalje iskorake, i na tome želimo da radimo sa svim partnerima sa Zapadnog Balkana, uključujući naravno i BiH. Samo članstvo u EU je najsnažniji garant zaštite teritorijalnog integriteta, suverenosti i nezavisnosti, i mi ćemo uvijek biti tu da tu zaštitu pružimo.

Posvećeni smo ovom dijelu Europe, a to smo dokazali Althea misijom, koja je uduplana prethodne godine, te s 20 miliona eura (39,1 miliona KM) koje je osigurano za Oružane snage BiH.

Mi nastavljamo da radimo s vašim timom na okretanju ka budućnosti. Na današnjem sastanku je bilo ohrabrujućih poruka, a između ostalog je rečeno da se ukoliko EU bude imala ubrzanu dinamiku proširivanja, da se BIH ne izostavi iz ovog procesa. To je poruka koju ja nosim iz BiH."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije