Angelina Eichhorst održala odvojene sastanke s Izetbegovićem i Konakovićem

6
Radiosarajevo.ba
Angelina Eichhorst održala odvojene sastanke s Izetbegovićem i Konakovićem
Foto: Twitter / Izetbegović i Eichhorst na sastanku

Generalna direktorica za Evropu u Službi za vanjske poslove Evropske unije (EU) Angelina Eichhorst boravi u posjeti Bosni i Hercegovini od 10. do 12. jula.

Tokom svoje posjete, ona će se sastati sa ključnim akterima kako bi razgovarali o političkoj i sigurnosnoj situaciji.

Ona se danas na odvojenim sastancima sastala sa ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem i sa liderom Stranke SDA Bakirom Izetbegovićem.

Denis Bećirović u Berlinu: BiH je zahvalna Njemačkoj za podršku rezoluciji o genocidu u Srebrenici

Denis Bećirović u Berlinu: BiH je zahvalna Njemačkoj za podršku rezoluciji o genocidu u Srebrenici

U BiH je doputovala kako bi prisustvovala kolektivnoj dženazi u Potočarima i odala počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Tokom posjete, Eichhorst će se sastati i sa članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućom Vijeća ministara BiH, liderima političkih stranaka vladajuće koalicije i opozicije na državnom nivou, te komandantom EUFOR-a, visokim predstavnikom i ambasadorima zemalja članica EU i ključnim međunarodnim partnerima.

Na sastancima će biti razgovarano o aktuelnoj političkoj krizi u Bosni i Hercegovini i preusmjeravanju političke energije na konkretne reforme koje će unaprijediti kvalitet života u BiH i omogućiti napredak na evropskom putu.

Konaković i Eichhorst na sastanku
Foto: Twitter : Konaković i Eichhorst na sastanku

Posjeta Eichhorst, također, će pripremiti teren za prvo Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje EU i BiH nakon dvije godine, zakazan za 19. juli, kada će se predsjedavajuća Krišto, zajedno za zamjenicima, u Briselu sastati sa visokim predstavnikom Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost, Borrellom, saopćeno je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije