Tragedija za tragedijom u Hrvatskoj: Tokom ronjenja poginule dvije žene

0
Radiosarajevo.ba
Tragedija za tragedijom u Hrvatskoj: Tokom ronjenja poginule dvije žene
Foto: Univerzitet u Zadru / Korčula / Ilustracija

Dvije tragedije dogodile su se u srijedu, 9. augusta, na Jadranu.

Kod Blata na Korčuli je tokom ronjenja uz instruktora smrtno nastradala 39-godišnja državljanka Slovačke, dok je istog dana samo par sati kasnije tokom ronjenja nastradala 46-godišnja državljanka Slovenije, javlja Morski.hr.

"U poslijepodnevnim satima, tačnije oko 14.30 sati, u općini Blato 100 metara od obale, prilikom ronjenja na dah uz grupu ronilaca i instruktora ronjenja, primijećeno je da 39-godišnja državljanka Slovačke pluta na površini.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Pokušana je reanimacija na mjestu događaja, ali mrtvozornica je konstatirala smrt u 17.30 sati. Obaviješteno je Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku, a tijelo je prevezeno na patologiju radi obdukcije kojom će se utvrditi uzrok smrti", potvrdila je za Morski.hr Andrijana Biskup iz Dubrovačko-neretvanske policijske uprave.

Samo četiri sata kasnije i 23 nautičke milje jugozapadno dogodila se slična tragedija.

"Istog dana, oko 18.30 sati, dvoje državljana Slovenije, muška osoba u dobi od 64 i ženska osoba u dobi od 46 godina s ronilačkom opremom su ronili na predjelu otoka Sušac, općina Lastovo. Prilikom izrona s dubine od oko 50 metara prvo je izronila ženska osoba, a nakon nje i muški ronilac koji ju je zatekao kako pluta bez svijesti", rekla je Andrijana Biskup.

Slovenski ronilački savez objavio je da je kod Sušca nastradala njihova članica Irena Čok, predsjednica ljubljanskog udruženja za istraživanje mora i članica Nadzornog odbora Slovenskog ronilačkog saveza.

"Želimo objaviti tužnu vijest da je Irena Čok umrla dok je ronila na Sušcu. Bila je predsjednica Ljubljanskog udruženja za istraživanje mora i članica Nadzornog odbora Slovenskog ronilačkog saveza, a prije svega bila je vrlo predana ronjenju, posebno podvodnoj fotografiji, gdje je bila i državna prvakinja. Ireninom smrću slovensko ronjenje puno je izgubilo. U ime Slovenskog ronilačkog saveza i moje osobno ime želim izraziti iskrenu sućut svim njegovim ljudima, a posebno Borutu", objavili su.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije