Ronioci kod Trogira pronašli meduzu dosad neviđenih razmjera

0
Radiosarajevo.ba
Ronioci kod Trogira pronašli meduzu dosad neviđenih razmjera
Facebook / Rijetka vrsta meduze

Iz splitskog Instituta za okeanografiju i ribarstvo izvještavaju kako su u Marinskom zaljevu uočili neuobičajeno veliku meduzu iz roda Chrysaora, koja je poznata i kao kompas meduza.

"Ovako veliki primjerak nikad nismo vidjeli!", ističu iz Instituta.

Ronioci su se s meduzom susreli prilikom istraživanja naselja posidonije (morske trave) u Marinskom zaljevu.

Izrael izveo napad na Iran: Raketama zahvatili grad koji je blizu nuklearnih postrojenja

Izrael izveo napad na Iran: Raketama zahvatili grad koji je blizu nuklearnih postrojenja

Uživajte u prizorima koje su s Instituta podijelili na svom Facebook profilu.

Uživanje je, napomenimo i to, preporučljivo samo iz daleka, s obzirom da dodirivanje ove meduze može izazvati opekotine i žarenje. Pripada, naime, grupi meduza koje posjeduju žarne stanice na svojim lovkama, javlja Centar za invazivne vrste.

Kompas meduza živi u obalnim vodama Atlantskog okeana i Mediteranskog mora. Pojavljuje se i u blizini obala Ujedinjenog Kraljevstva, Irske i Turske. Karakterizira ju žuto-smeđi klobuk koji podsjeća na kompas a može narasti do 30 centimetara u promjeru, a lovke do 1 metra duljine. Ima 24 lovke koje su podijeljenje u tri grupe po 8. Gibaju se uglavnom pomoću morskih struja u gornjem stupcu morske vode, piše Centar za invazivne vrste.

Iako se u proljetnim mjesecima mogu javiti u nešto većem broju, mali broj jedinki doživi spolnu zrelost i preživi do ljeta. Životni vijek kompas meduze je jedna godina. Pretpostavlja se da ugibaju nakon oslobađanja gameta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije