Hrvatska: Tomislav Horvatinčić stigao u Remetinec!

0
Radiosarajevo.ba
Hrvatska: Tomislav Horvatinčić stigao u Remetinec!
Foto: Jutarnji.hr / Tomislav Horvatinčić javio se na izdržavanje kazne

Tomislav Horvatinčić, kontroverzni hrvatski privrednik koji je pravomoćno osuđen na četiri godine i deset mjeseci zatvora zbog izazivanja pomorske nesreće 2011. godine javio se na izdržavanje kazne u zagrebački zatvor Remetinec.

Nakon nesreće u kojoj je poginulo dvoje talijanskih nautičara, odlazak na odsluženje kazne Horvatinčiću je više puta odgođen zbog njegovog zdravstvenog stanja, piše Jutarnji list.

Njegov advokat Velimir Došen najavio je za HRT da će se Horvatinčić na odsluženje kazne javiti u srijedu navečer i to nakon što "popije propisanu terapiju", što se i desilo.  

Prekinuto liječenje

"Teško je to podnio da mu je prekinuto liječenje, već je bio pred kraj liječenja, skinuo bi se krajem godine sa štaka i bio bi se nekako zaliječio i onda bi mogao stupiti na izdržavanje kazne", rekao je Došen za portal Hrvatske radio-televizije.

Advokat Došen dodao je kako je njegov branjenik sve to "ponosno i stoički podnosio" posebno kad je u pitanju njegova odgovorost.

"On je odgovoran i legalist, i on smatra da se mora javiti i to će napraviti" tvrdio je advokat uz napomenu kako Horvatinčić nije depresivan dodajući kako smatra da je odluka nezakonita.

"Zatvorska bolnica je rekla da ga može liječiti, a četiri je puta prije toga rekla da ne može. Šta se sad tu dogodilo?, upitao se advokat.

Medicinska njega

Došen je podsjetio da iza 15 sati nema medicinske njege u ovom hrvatskom zatvoru pa da poručio da je bolje da Horvatinčić u srijedu navečer sam primi terapiju.

"Od jutra je u nadležnosti zatvorskog sistema. Ako ne primi terapiju, ugrožava sebi život, istaknuo je i dodao kako "nema razloga da on ne primi terapiju u četvrtak" naglasivši kako će to tad ići preko zatvora.

Naglasio je kako ne očekuje da će Horvatinčić biti smješten u zatvorsku bolnicu u Svetošimunskoj, te da to zavisi od toga šta će mu reći doktor. 

"On u Svetošimunsku ne mora ići ako ne želi. Ja sam radio u zatvorskom sistemu, to je, ajme majko, Svetošimunska... Bolje je da idete na groblje nego u Svetošimunsku. To odgovorno tvrdim", rekao je Došen.

Prekid liječenja

Advokat Velimir Došen je poručio kako Horvatinčića brani od 2011. godine te da se prekid njegovog liječenja nije smio desiti. "Ovo je nevjerovatno šta mu se desilo. Radio sam u zatvorskom sistemu i ne mogu vjerovati da mu nije omogućeno da završi liječenje. Nanesena mu je ogromna šteta, čak smatram da mu je ugrožen život. On kad se u srijedu javi u Remetinec, prekida terapiju koja mu je propisana. U zatvor ne možete ići ako ste bolesni kao što je on, zakon to propisuje. Nije se smjelo to dogoditi, bar dok se ne zaliječi stanje, što bi bilo krajem godine", rekao je advokat Došen za hrvatske medije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije