Thaçi: Đurić je ušao ilegalno, treba očuvati dijalog Kosova i Srbije

Radiosarajevo.ba
Thaçi: Đurić je ušao ilegalno, treba očuvati dijalog Kosova i Srbije
Foto: Predsjednik Kosova / Hashim Thaci

Predsjednik Republike Kosovo Hashim Thaçi, pozvao je na smirenost nakon privođenja direktora Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Marka Đurića, kazali su za Radiosarajevo.ba iz Kabineta kosovskog predsjednika.

Thaçi je rekao je da je policija Kosova postupila u skladu sa zakonima i svojim nadležnostima tokom hapšenja Đurića.

"Marko Đurić je ušao na Kosovo ilegalnim putem. Policija Kosova je postupila u skladu sa svojim nadležnostima, profesionalno i u cilju zaštite reda i zakona na Kosovu“, rekao je predsednik Thaçi.

Piše: Faruk Vele

On je dodao da su ga "upravo nadležni organi obavijestili“ da je Marko Đurić "prošao kroz redovnu proceduru tužilaštva i sudstva i da ga sada do granične tačke između Kosova i Srbije prati Policija Kosova“.

"Ovaj slučaj ne treba ugroziti komunikaciju koja je uspostavljena između Kosova i Srbije, dijalog između dvije države i napore za normalizacijom odnosa, napore za dobrim međususjedskim odnosima i pomirenjem između Kosova i Srbije“, zaključio je predsjednik Thaçi, kazali su za Radiosarajevo.ba iz kabineta predsjednika Repub

Podsjećamo da su kosovski organi gonjenja zabranili ulazak na Kosovo i Metohiju ministrima u Vladi Srbije Aleksandru Vulinu i Vladanu Vukosavljeviću koji je trebalo da obiđe manastire.  Prethodno je zabranjen ulaz Marku Đuriću i Nikoli Selakoviću.

Kosovska policija je jučer oko 11:.30 sati na administrativnom prelazu Јarinje onemogućila prolaz ministru Srbije Vladanu Vukosavljeviću.

"Mislim da je riječ o jednom kapricu, koji ne vodi ničemu koji je besmislen i pogrešan. Mi smo pripremili posjetu našim manastirima, ponijeli smo poklone našim bratstvima i sestrinstvima i ova odluka predstavlja jedan ozbiljan gaf, veliki propust koji ne doprinosi ukupnoj situaciju", rekao je jučer srbijanski ministar Vukosavljević.

Tragom navedenih informacija i događaja, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je hitnu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost za utorak prije podne u povodu trenutne situacije i napetosti na Kosovu. Osim o Kosovu i Metohiji, trebalo bi se razgovarati i o drugim temama, ali u Vučićevu uredu za sada nema potvrde o detaljima vezanim uz zasjedanje Vijeća za nacionalnu sigurnost.

 
 
 

Predsjednik Srbije nazvao je Kosovo "terorističkom, banditskom, lažnom državom" koja je pomislila da uvodi verbalni delikt.

"Dok su nama govorili pojedini zapadni predstavnici, nemojte da šaljete vojsku, oni preduzimaju akciju velikih razmjera, u kojoj teroristička banda upada u Mitrovicu, baca šok-bombe, tuku koga stignu, o čemu ćemo napraviti poseban izvještaj. Ti teroristi su uhapsili Marka Đurića. Zašto? Valjda zato što im se ne sviđa šta Marko Đurić misli o njihovoj terorističkoj državi. Onda su počeli da ga tuku naočigled svih. Pokazat ćemo javnosti snimke. Onda se ta banda slikala svuda, pokazali kako su velike rezultate postigli. Onda su izašli na centralne ulice Prištine, pa da poniženje izvedu do kraja. Oni ne znaju kako su jadni i mali, ti bijedni teroristi, uhvatili mučenog Marka Đurića. Preživio je Marko to, ali mi preko toga nećemo da pređemo. Svi koji su učestvovali u otmici i batinjanju odgovarat će pred srpskim sudovima, među njima i dva lica srpske nacionalnosti", rekao je Vučić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije