Sve više djece na Balkanu ima COVID: U Nišu na respiratoru beba od 7 dana

1
Radiosarajevo.ba
Sve više djece na Balkanu ima COVID: U Nišu na respiratoru beba od 7 dana
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Sve više djece na Balkanu zaraženo je koronavirusom. Ovoj činjenici svjedoči posljednji slučaj koji se desio u Nišu. Naime, u dječjoj covid bolnici KC Niš, osmogodišnji dječak nalazi se na respiratoru. Kod njega je potvrđena infekcija koronavirusom.

Osim infekcije koronavirusa, dječak ima i hronične bolesti koje otežavaju oporavak, prenose srbijanski mediji.

„Dijete je u teškom stanju, ali je stabilno. Naš pacijent je nekoliko dana primao visoki procent kisika, a onda je priključen na mehaničku ventilaciju. Stanje mu je stabilno, ali ima niz bolesti koji otežavaju njegov oporavak. Ipak, svi smo optimisti jer djeca su zaista veliki borci“, kazao je dr. Ivica Nakev, koordinator Dječje covid bolnice u Nišu.

Zbog koronavirusa do sada je dvoje djece bilo priključeno na respirator. Oboje su imali pridružene bolesti. Jedno dijete je imalo kardiološke probleme i bilo je u Institutu majka i dijete. Drugo je imalo neurološki poremećaj i bilo je u Univerzitetskoj dječjoj klinici u Tiršovoj.

Stručnjaci kažu da je u posljednje vrijeme bilo nešto više prvih pregleda zbog sumnje na infekciju koronavirusa kod najmlađih i to je najvjerovatnije posljedica cirkulacije britanskog soja korone.

„On je kontagiozniji, zato imamo više inficirane, ali ne i teže bolesne djece“, pojasnio je prof.dr. Predrag Minić, pulmolog u Institutu za majku i dijete i član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa.

On je istaknuo da je u Dječjoj covid bolnici u KBC Dr. Dragiša Mišović dosad bilo nekoliko malih pacijenata sa ozbiljnim dijabetesom, karcinomom i neurološkim bolestima, koje udružene s koronavirusom povećavaju rizik od komplikacija, ali su sva djeca uspješno izliječena od ove zaraze.

Ljekari iz Pedijatrijske klinike Kliničkog centra Kragujevac bore se za život djevojčice koja je rođena u kraljevačkom porodilištu, potvrdila je doktorica Dragana Savić.

Beba ima plućnu hipertenziju koja je životno ugrožava. Ona je iz kraljevačkog porodilišta primljena u subotu rano ujutru. Bila je pozitivna na koronavirus kod njih u porodilištu, antigenski test je kod nas također bio pozitivan, urađen je i PCR test koji pokazao pozitivan rezultat. Beba je bila relativno stabilna prvih dana, a onda je od trećeg dana života na mehaničkoj ventilaciji“, kazala je Savić.

Beba je na intenzivnoj njezi i prima terapiju, a Savić je kazala da je djevojčica odmah nakon rođenja, poslije tri sata, počela da pokazuje simptome koronavirusa.

Pretpostavlja se da je infekcija nastala još dok je beba bila u stomaku, s obzirom na to da je već u trećem satu pokazala simptome koronavirusa“, kazala je Savić.

Majka novorođenčeta je bila pozitivna, ali nije imala simptome koronavirusa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije