Sve bliže Bosni i Hercegovini: U Albaniji otvorena nova NATO baza

1
Radiosarajevo.ba
Sve bliže Bosni i Hercegovini: U Albaniji otvorena nova NATO baza
Foto: Radio Slobodna Evropa / Otvaranje nove baze NATO-a u Kučovu u Albaniji, 4. mart 2024.

Zračna baza Sjevernoatlantskog saveza (NATO) svečano je otvorena u Kučovu u Albaniji 4. marta.

Albanija, članica NATO-a koja nema svoje borbene avione, otvorila je obnovljenu zračnu bazu iz vremena komunizma za opsluživanje NATO aviona usred povećanje prijetnje iz Rusije, rekao je premijer ove zemlje Edi Rama.

Ministar odbrane Albanije Niko Peleshi rekao je da će baza u Kučovu biti strateška tačka za NATO operacije i za odbranu mira.

Internetom kruže snimci novog moćnog oružja koje je Ukrajina dobila od SAD-a: Ima i snimak

Internetom kruže snimci novog moćnog oružja koje je Ukrajina dobila od SAD-a: Ima i snimak

"Sve se očekuje sa istočnog fronta. I moramo biti spremni da se branimo jedinom pobjedničkom formulom koja je pred nama: ujedinjenjem naših odbrambenih snaga i kapaciteta", rekao je Peleshi.

Radovi na rekonstrukciji baze počeli su u januaru 2022. godine. NATO je uložio oko 50 miliona eura, a albanska vlada više od pet miliona eura.

"Ovo je baza koja će (dodati) još jedan element sigurnosti za našu regiju Zapadnog Balkana za koju svi znamo da je to regija ugrožena prijetnjom i neoimperalističkim ambicijama Ruske Federacije", rekao je Rama tokom inauguracije, javlja Radio Slobodna Europa.

Kako je rekao predsjednik Albanije Bajrama Begaja, u globalnoj situaciji, za koju je rekao da je nestabilna, zemlja mora biti spremna da se brani i da doprinese alijansi.

"Baza Kučova ima misiju zaštite i odvraćanja, važan centar za operacije NATO-a za suočavanje sa današnjim i sutrašnjim pretnjama", rekao je albanski predsjednik Begaja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije