Refik Lendo u Danskoj: 'Prošlost ne zaboravljamo, ali se okrećemo budućnosti u EU i NATO-u'

8
Radiosarajevo.ba
Refik Lendo u Danskoj: 'Prošlost ne zaboravljamo, ali se okrećemo budućnosti u EU i NATO-u'
Foto: Facebook / Refik Lendo u posjeti Danskoj

Potpredsjednik FBiH Refik Lendo boravi u posjeti Kraljevini Danskoj, gdje je na poziv Bosanskog kulturnog centra Kopenhagen održao niz sastanaka sa predstavnicima bosanskohercegovačkog iseljeništva.

Tokom boravka u Kraljevini Danskoj, potpredsjednik Lendo je prisustvovao i svečanim akademijama u Kopenhagenu i Næstvedu, koje su održane povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Obraćajući se prisutnima na svečanoj akademiji u Kopenhagenu, Lendo je istaknuo zadovoljstvo zbog prilike da razgovara sa građanima Bosne i Hercegovine i onima koji vode porijeklo iz Bosne i Hercegovine, a koji trenuno žive u Danskoj.

Osiguran prijenos: Evo gdje možete gledati utakmicu FK Sarajevo - Trnava

Osiguran prijenos: Evo gdje možete gledati utakmicu FK Sarajevo - Trnava

"Ako vam neko dođe i kaže da u Bosni i Hercegovini nije sigurno, da je ne treba posjećivati i da ne treba u nju ulagati, onda vjerujte da taj neko ne govori istinu. Ne sumnjam da redovno posjećujete našu Domovinu, ali vas isto tako pozivam da ulažete u nju. Isplati se ulagati u Bosnu i Hercegovinu", poručio je Lendo.

Osvrnuo se Lendo i na pokušaje pravljenja podjela među građanima po političkoj osnovi, što je, ocijenio je, pogrešan pristup.

Refik Lendo u posjeti Danskoj
Foto: Facebook: Refik Lendo u posjeti Danskoj

"Treća stvar koju trebate znati jeste da mi imamo svoju prošlost, ali i našu budućnost. Prošlost niti možemo niti smijemo zaboraviti. Na to nas obavezuju naši šehidi i poginuli borci. Bosna je kroz historiju natopljena krvlju. Mnogo je ljudi dalo živote za Domovinu. Ali mi imamo i našu budućnost za koju se ne smijemo prestati boriti. Ona je u Evropskoj uniji i NATO-u. Takva budućnost nam treba zbog ekonomije, infrastrukture, vladavine prava i sigurnosti ", kazao je Lendo.

Istaknuo je Lendo da je odluka o održavanju referenduma o nezavisnosti Bosne i Hercegovine bila mudra i hrabra odluka, koja je afirmisala Bosnu i Hercegovinu kao modernu državu u kojoj će svaki građanin biti jednak.

"Nama u Bosni nikada nije smetao ni ezan ni crkveno zvono. Mi ponovo živimo i živjet ćemo zajedno. Za to smo glasali na referendumu 1992, za to smo se borili tokom agresije i za to se zalažemo i u godinama koje su uslijedile. Nastavit ćemo se boriti svim sredstvima da do tog cilja dođemo. U to ime vam još jednom čestitam 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine ", poručio je Lendo.

Refik Lendo u posjeti Danskoj
Foto: Facebook: Refik Lendo u posjeti Danskoj

Tokom sastanaka sa predstavnicima bosanskohercegovačkog iseljeništva u Danskoj, ocijenjeno je da su građani Bosne i Hercegovine koji trenutno žive u toj zemlji, njih oko 23.000, duboko integrirani u dansko društvo, te da daju značajan doprinos njegovom funkcionisanju i unapređenju.

U tom kontekstu je naglašena mogućnost produbljivanja saradnje iseljeništva sa maticom Bosnom i Hercegovinom, naročito u oblastima ekonomije i kulture.

Tokom boravka u Danskoj, potpredsjednik Lendo posjetio je i Džemat u Kopenhagenu i Bosanski kulturni centar Kopenhagen, koji su i organizatori svečanosti povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije