Održana Svečana akademija u Sarajevu, Lendo poručio: '1. marta je rođena ideja građanske države'

33
Radiosarajevo.ba
Održana Svečana akademija u Sarajevu, Lendo poručio: '1. marta je rođena ideja građanske države'
Foto: FENA / Refik Lendo

U nedjelju, 25. februara, održana je Svečana akademija i sesija Kruga 99 u susret Dana nezavisnosti BiH.

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo je kazao da je Dan nezavisnosti jedan od najvažnijih datuma u historiji Bosne i Hercegovine.  Podsjetio je da je na taj datum više od dva miliona građana Bosne i Hercegovine odlučno i dostojanstveno glasalo za obnovu državnosti BiH.  

"Građani, a ne narodi, svojim glasanjem kazali su da žele nezavisnu, internacionalno priznatu, građansku državu Bosnu i Hercegovinu", izjavio je Lendo na pres-konferenciji prije svečane akademije i sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" povodom Dana nezavisnosti BiH, pod nazivom "Bosna je Bosanska".

Vučić je pokušao prevariti Zapad. Slijedi neugodan odgovor

Vučić je pokušao prevariti Zapad. Slijedi neugodan odgovor

Lendo, koji je imao uvodni referat na svečanoj akademiji, naveo je da je referendumsko pitanje odražavalo volju i viziju politike na kojoj je građena ideja nezavisne, suverene, internacionalno priznate Republike BiH.

Međutim, kazao je on, ono je i temelj politike evropske BiH, građanske države u kojoj su svi građani i narodi jednaki pred zakonom i u kojoj glas svakog građanina vrijedi isto.

Lendo je naveo da je referendum o BiH proveden u skladu sa domaćim i međunarodnim pravilima, na zakonit i transparentan način, uz međunarodni monitoring.

"Demokratskom odlukom o nezavisnosti BiH, ona je obnovila svoju punu nezavisnost i suverenitet nakon tuđih uprava i djelovanja u okviru različitih državnih zajednica. Ono što je vrlo važno, BiH nije troetnička država, niti država tri konstitutivna naroda. BiH je međunarodno priznata kao država svih njenih građana i svih njenih naroda", kazao je Lendo.

Lendo: 'Ako Dodik bude tražio da se razgovora o Ustavnom sudu BiH, otvorit ćemo pitanje naziva RS'

Lendo: 'Ako Dodik bude tražio da se razgovora o Ustavnom sudu BiH, otvorit ćemo pitanje naziva RS'

Po njegovim riječima, subjekt međunarodnog prava je država u kojoj svi građani BiH čine jedan politički subjekt u očima svijeta i međunarodnog prava.

Lendo je napomenuo da državno-pravni kontinuitet Bosne i Hercegovine, koji traje više od hiljadu godina i čija je temeljna politička ideja građanske države revitalizirana obnovom državnosti i internacionalno priznanje, nikad nije pravila prepreku niti je na drugi način onemogućavala etničke zajednice da žive u miru, sa svojim kulturama, običajima i da iskazuje svoju političku volju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (33)

/ Povezano

/ Najnovije